Забиті військкомати та збита ракета. Обласні адміністрації розповіли про ситуацію в регіонах

Українці записуються до лав територіальної оборони
Фото: carpathia.gov.ua
Обласні військово-цивільні адміністрації проінформували 25 лютого про ситуацію в регіонах другого дня повномасштабного вторгнення Росії, зокрема, у багатьох областях українці активно записуються до територіальної оборони.

У Вінницькій області Збройні сили збили російську крилату ракету, повідомила пресслужба обласної військово-цивільної адміністрації. "Слава ЗСУ", – прокоментував це її голова Сергій Борзов.

Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім закликав жителів області приєднатися до лав територіальної оборони.

"У нас є чим воювати, ми отримуємо і зброю, і обладнання. Зараз їдуть уже до нас бронежилети, каски й таке інше, навіть РПГ", – зазначив Віталій Кім, а також попросив містян користуватися лише офіційними джерелами інформації.

Центри комплектування та соціальної підтримки в Закарпатській області від ранку заповнені чоловіками, які прибули після сповіщення для проходження служби в територіальній обороні, повідомляє ОДА.

Масово записуються до тероборони жителі Полтавської області. Центри комплектування працюють цілодобово, заявили в облдержадміністрації.

Вступати до лав тероборони закликала мешканців Кіровоградської області голова місцевої ОДА Марія Чорна. Обладміністрація повідомила про створення центру для евакуйованих громадян. За словами голови ОДА, області вже надійшов запит на розміщення 600 осіб.

У Дніпропетровській області проривів ворожих військ, диверсій чи терактів, за даними ОДА, не сталося.

У Запорізькій області, як повідомляє голова обладміністрації Олександр Старух, в обласному центрі триває облаштування оборонних споруд. На в'їздах у місто встановлюють конструкції, які не дають можливості проїхати військовою технікою. Найбільша загроза області, за словами Старуха, насувається з півдня. У Мелітополі, де тривають вуличні бої, зафіксовано влучання снарядів у житлові будинки. Уламками будівлі поранено чоловіка та 12-річну дівчинку.

В Івано-Франківській області створюють інформаційний центр. Його завдання – виявляти та спростовувати фейки, оперативно повідомляти жителям області про надзвичайні ситуації та поширювати інформацію про діяльність ОДА й оперштабу, розміщення людей, які прибувають із зони бойових дій.

В Одеській області на дахах медичних закладів розмістили білі полотна із червоними хрестами. Як пояснили в ОДА, розмістити їх доручив командувач Оперативного командування "Південь" Андрій Ковальчук відповідно до положень Женевських конвенцій та протоколів для них, згідно з якими об'єкт, маркований таким знаком, не може бути ціллю атаки.

Контекст:

Уранці 24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про так звану "спеціальну воєнну операцію" російських військ в Україні. Він заявив, що її мета емілітаризація та денацифікація України".

Після звернення Путіна в багатьох містах України, зокрема в Києві, Харкові, Дніпрі, Одесі, почали повідомляти про звуки вибухів.

Приблизно о 5.00 збройні сили Російської Федерації атакували Україну з півдня, півночі (зокрема з території Білорусі) та сходу. Вони почали обстрілювати українські позиції на Донбасі, завдали ракетно-бомбових ударів по низці аеродромів та інших військових об'єктах. За даними радника міністра внутрішніх справ України Антона Геращенка, Росія застосовує реактивні системи залпового вогню "Град".

Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Путін розпочав повномасштабну війну проти України, і закликав світ відреагувати.

Президент України Володимир Зеленський уранці 24 лютого оголосив про введення воєнного стану по всій країні. Верховна Рада затвердила це рішення. Президент закликав українців не панікувати, "робити все, що потрібно, для підтримки Збройних сил України", і пообіцяв, що всім охочим захищати Україну видаватимуть зброю.

Станом на вечір 24 лютого, за інформацією президента, загинуло 137 українських військовослужбовців, поранено 316. Але ворог теж зазнає серйозних втрат. Станом на 25 лютого знищені 80 танків, сім вертольотів, 10 літаків, 20 крилатих ракет та понад 100 автомобілів. Також знищено понад 2800 осіб особового складу збройних сил РФ.

Про введення санкцій проти Росії заявили, зокрема, США та Великобританія.