Загибель двох українських військових на Донбасі. Провадження відкрили за статтею про недбале ставлення до служби

Військові відновлювали мінно-вибухові загорожі, повідомили у прокуратурі
Фото: gp.gov.ua
Двоє військових, які загинули 10 січня на Донбасі, підірвалися під час замінування території. Про це повідомляє сайт Офісу генпрокурора.

За попередньою інформацією прокуратури, військові підірвалися під час відновлення мінно-вибухових загорож на підконтрольній Україні території поблизу населеного пункту Крута Балка в Донецькій області.

"Кримінальне провадження розпочато за фактом недбалого ставлення військової службової особи до служби, що спричинило тяжкі наслідки, вчиненого в умовах особливого періоду (ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України)", – ідеться в повідомленні.

Досудове розслідування веде територіальне управління Держбюро розслідувань, розташоване у Краматорську, під процесуальним керівництвом Донецької спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сферах Об'єднаних сил.

Зазначають, що зараз тривають першочергові слідчі дії. На місці події працюють прокурори, слідчо-оперативна група, експерти та спеціалісти вибухотехнічної служби управління Нацполіції в Донецькій області.

Контекст:

2014 року, одразу після окупації Криму, Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку і російською армією та підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти та докази.

У липні 2020 року Офіс президента України повідомив, що тристороння контактна група під час відеоконференції погодила режим повного і всеосяжного режиму припинення вогню на Донбасі. Перемир'я набуло чинності 27 липня. Українська сторона регулярно заявляє про випадки його порушення бойовиками.

Від початку 2021-го в боях на Донбасі загинуло 65 українських військовослужбовців, 263 було поранено, поінформували в Генштабі ЗСУ 23 грудня.

22 грудня 2021 року, перед новорічними та різдвяними святами, тристороння контактна група з урегулювання конфлікту на Донбасі домовилася повернутися до дотримання режиму припинення вогню. Бойовики порушили ці домовленості першої ж доби.