Загинув український комбриг Гуляєв, який зірвав плани окупантів щодо висадження десанту під Одесою та Миколаєвом

Загибель комбрига Гуляєва 25 липня влада Одеси підтвердила офіційно
Фото: dumskaya.net
Захищаючи Україну, загинув командир 28-ї окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового походу полковник Віталій Гуляєв, повідомила 25 липня у Facebook пресслужба Одеської районної державної адміністрації.

"Він був справжнім офіцером, мудрим командиром, мужньою, рішучою і водночас доброю та світлою людиною. У 2022 році під його керівництвом 28-ма бригада зупинила просування ворожих військ на півдні та відбила спроби висадки морського десанту", – ідеться у повідомленні.

За даними видання "Новинарня", Гуляєв загинув внаслідок ракетного обстрілу. Ексспікер Верховної Ради та ексвиконувач обов'язків президента України Олександр Турчинов у Facebook (нині пост недоступний) назвав дату загибелі Гуляєва – 23 липня.

Як пише одеське видання "Думская", Гуляєв воював на передовій з 2014 року. На посаду командира одеської 28-ї бригади його призначили у вересні 2021 року. Загинув він, захищаючи південь України, точного місця видання не називає.

"У боях з російськими загарбниками показав себе грамотним, сміливим і рішучим командиром. Під його керівництвом бійці бригади відбивали спроби висадження морських десантів в Одеській та Миколаївській областях, зупинили наступ ворога на Миколаїв, відтісняли загарбників та звільняли населені пункти Херсонської області", – ідеться у некролозі видання.

П'ятий президент України Петро Порошенко у Facebook уточнив, що в одному із цих епізодів йдеться про спробу висадження десанту на другий день повномасштабного вторгнення.

"25 лютого 2022 року 28-ма ОМБр під командуванням полковника Гуляєва вступила в бій з путіноїдами, які намагалися висадити десант біля Коблевого [Миколаївської області], щоб далі йти на Миколаїв та Одесу. Окупантам дали по зубах. Плани Путіна захопити весь південь провалилися",  написав Порошенко.

Він закликав владу Одеси назвати одну з вулиць міста на честь загиблого героя.

Контекст:

Вранці 24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про вторгнення російських військ в Україну. Він заявив, що мета РФ – "демілітаризація і денацифікація України". Окупанти змогли досягти певних успіхів на півдні, тимчасово захопивши частину Херсонської області, проте їхні плани взяти Миколаїв і у такий спосіб оточити Одесу провалилися.

Від початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія обстрілює цивільну та промислову інфраструктуру в Одесі та Одеській області, останнім часом ракетні удари почастішали, частину ракет збиває ППО. Теоретичний ризик висадження російського десанту є постійно, зазначали у червні в Одеській ОВА, але підготовки окупантів до такої операції не фіксують.

Радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко після успішної операції зі звільнення острова Зміїний 30 червня заявив, що Росія тепер у цьому районі Чорного моря з погляду імовірної десантної операції "неспроможна".