"Загроза зриву виконання Мінських домовленостей". Кравчук відреагував на інформацію про дозвіл бойовикам вести вогонь по ЗСУ

Кравчук заявив протест під час засідання ТКГ з урегулювання конфлікту на Донбасі 3 березня
Фото: depositphotos.com
Глава української делегації у тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту на Донбасі Леонід Кравчук заявив протест у зв'язку з публікацією рішення так званої "народної міліції ДНР" про дозвіл бойовикам вести вогонь по позиціях українських військових.

Дозвіл на обстріли позицій підрозділів операції Об'єднаних сил бойовиками "ДНР" в українській делегації тристоронньої контактної групи (ТКГ) з урегулювання конфлікту на Донбасі розцінюють як загрозу одностороннього виходу РФ із перемир'я. Про це йдеться в повідомленні пресслужби української делегації у ТКГ, опублікованому 3 березня в соцмережі Telegram.

У середу окупаційна влада "ДНР" дозволили так званим підрозділам "народної міліції" відкривати "попереджувальний" вогонь по позиціях українських військових.

У зв'язку з публікацією цього рішення, глава української делегації Леонід Кравчук заявив протест під час засідання ТКГ 3 березня.

"Позиція глави української делегації: ми розцінюємо дану заяву як загрозу одностороннього виходу російської сторони з режиму припинення вогню та загрозу зриву виконання Мінських домовленостей. Консультації продовжуються", – зазначають у повідомленні.

Під час 150-го засідання ТКГ 2 березня українська делегація заявила, що Росія має взяти на себе повну політичну відповідальність за реалізацію рішень нормандського й мінського форматів. Це – головна умова реалізації угод щодо Донбасу, ішлося в повідомленні пресслужби української делегації у ТКГ.

15 лютого голова української делегації Леонід Кравчук заявляв, що Росія найближчим часом не зацікавлена в поверненні окупованих територій України й не змінить своєї позиції щодо конфлікту на Донбасі. Домовитися з РФ "практично неможливо", говорив перший президент незалежної України.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія розпочала збройну агресію. Бойові дії тривають між ЗСУ з одного боку й російською армією та підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької й Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну попри надані Україною факти й докази.

Переговори щодо врегулювання конфлікту на Донбасі ведуть у тристоронній контактній групі в Мінську (Україна, Росія, ОБСЄ), а також у нормандському форматі – за участю представників України, Франції, Німеччини та Росії.