Захід не може дозволити перемогти Путіну – глава МЗС Великобританії

Клеверлі висловився за інтенсивну підтримку України
Фото: EPA
Найшвидшим шляхом установлення миру буде надання українцям усього, що необхідно для перемоги над Росією. Про це написав глава МЗС Великобританії Джеймс Клеверлі у статті для Times of Malta, яку опублікували 5 лютого, перед його візитом на Мальту.

"Неспровоковане і жорстоке вторгнення Росії в Україну рік тому є найбільшою загрозою безпеці Європи з 1945 року. Нехай не буде жодних сумнівів", – написав Клеверлі.

Він наголосив, що амбіції президента РФ Володимира Путіна не закінчуються на завоюванні України. На думку Клеверлі, Путін хоче перевернути світову політику і покласти край міжнародному ладу, повернувши весь світ в епоху насильства і завоювань.

"Але ми не можемо і не дозволимо перемогти Путіну. Мальта і Великобританія ніколи не сприймуть його вторгнення в Україну. Ні його насильницьких анексій. Його жорстокі дії є безперечним порушенням Статуту ООН", – зазначив глава британського МЗС.

Клеверлі зазначив, що весь світ платить непомірну ціну за розв'язану Путіним війну – зростають ціни на продукти, енергоносії, у бідних країнах є загроза голоду.

"Як і всі авторитарні правителі, Путін реагує лише на силу своїх опонентів. У грудні минулого року він відкинув мирний план Володимира Зеленського із 10 пунктів. Ось чому Великобританія і друзі України роблять усе можливе, щоб Україна досягла успіху на полі бою. І саме тому я радий, що Німеччина та США приєднуються до Великобританії у скеруванні танків українцям. Надати українцям інструменти, необхідні для закінчення роботи, – це найшвидший – і навіть єдиний – шлях до миру", – заявив міністр.

Контекст:

24 лютого 2022 року Росія розпочала вторгнення в Україну, почавши повномасштабний етап війни. Фактично РФ розв'язала війну проти України у 2014 році, коли після Революції гідності вона незаконно анексувала Крим й окупувала частину Донецької і Луганської областей.

Після вторгнення Росії країни Заходу збільшили військову допомогу Україні. Для координації її надання було створено контактну групу "Рамштайн", до якої входить приблизно 50 країн. Україна отримує від союзників бронетехніку, артилерійські системи, реактивні системи залпового вогню, засоби протиповітряної оборони, гелікоптери, безпілотники, боєприпаси тощо.

У січні західні партнери погодилися надати Україні сучасні танки для захисту від російської агресії – Challenger 2, Leopard 2 і Abrams. На першому етапі Україна отримає від союзників до 140 сучасних танків, "танкова коаліція" наразі нараховує 12 учасників, повідомили 31 січня у МЗС України.

Українська влада закликає західні країни передати Україні сучасні винищувачі та далекобійні ракети. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 23 січня заявив, що питання передання Україні бойових літаків "зрушило з мертвої точки".