"Західні танки на фронті підтримуватиме українська артилерія". Резніков показав САУ "Богдана"

САУ "Богдана" застосовували під час звільнення Зміїного
Фото: Сергій Пашинський / Facebook
Міністр оборони України Олексій Резніков повідомив 26 січня, що оборонне відомство 2022 року профінансувало серійне виробництво української артилерійської установки "Богдана".

"Міноборони не афішувало це, але весь минулий рік ми не припиняли закупівлі озброєння та військової техніки у вітчизняних виробників. Там, де було можливо, у межах компетенції сприяли розгортанню в нових локаціях і збільшенню потужностей. Так само минулого року після критичного періоду, коли значний обсяг ресурсів спрямовувався на імпорт необхідного для оборони, Міноборони підготувало перехід, щоб у 2023 році максимальний обсяг коштів було спрямовано українським виробникам. Це стосується всіх компонентів – від форми, взуття, бронежилетів і БПЛА до важкої зброї та боєприпасів", – написав він.

Резніков опублікував фото, зроблене в кабіні цієї установки. Міністр розповів, що одна така система успішно пройшла випробування на полі бою.

"Нові артсистеми Міноборони профінансувало ще навесні 2022 року. Танки західного виробництва, які надійдуть за кілька місяців, на фронті буде підтримувати українська – у всіх розуміннях цього слова – артилерія", – додав він.

На думку міністра, Україна має бути "максимально незалежною в усіх компонентах забезпечення оборони, де це можливо".

"Це робить нашу країну бажаним партнером, посилює наші позиції. Саме тому Міноборони нарощуватиме зусилля в контексті стимулювання українських виробників", – додав він і заявив, що незабаром міністерство продемонструє результати "руху щодо БПЛА".

Контекст:

САУ "Богдана" торік відіграла важливу роль під час звільнення острова Зміїний від російських окупантів, повідомляв головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

"Богдану" почали розробляти в лютому 2016 року на Краматорському заводі важкого верстатобудування в межах державного оборонного замовлення Міністерства оборони України. Як зазначає "Мілітарний", важливим аспектом виробництва став ствол калібру 155 мм раніше таких в Україні не робили. Наприкінці січня 2022 року стало відомо, що "Богдана" пройшла попередні вогневі випробування: зробила 450 пострілів і досягла дальності 42 км.

Ця САУ потрапила на війну, не завершивши повного циклу випробувань, пише ЗМІ.

За інформацією екснардепа Сергія Пашинського, САУ була готова до випробувань ще 2019-го, але два роки "боролася не з окупантами, а за виживання проти посадовців Міністерства оборони та Генштабу". Ситуація змінилася 2021 року, коли Резніков став міністром оборони, а Залужний – головнокомандувачем ЗСУ, заявив Пашинський.