Заступник командира "Азову" Калина: Ми чекаємо приходу основних сил та деблокади міста

Святослав Паламар: Орки розстрілюють тих, хто був пов'язаний з армією, беруть людей у заручники
Фото: АЗОВ – Маріуполь / Telegram
У Маріуполі тривають вуличні бої, ворожа авіація та артилерія працюють без зупинки, розповів у відеозверненні в Telegram полку "Азов" заступник командира Святослав Паламар (позивний Калина).

"У місті тривають вуличні бої. Ворожа авіація та артилерія працюють без зупинки. Місто зрівнюють із землею. Орки розстрілюють тих, хто був пов'язаний з армією, беруть людей у заручники. У Маріуполі продовжують розбирати завали у драматичному театрі. Кількість тих, хто загинув від цинічного злочину РФ, досі невідома. Оборонці міста продовжують боротьбу, мужньо тримають оборону. У тому числі воюють трофейною зброєю. Ми чекаємо приходу основних сил та деблокади міста. Щодоби українськими військовими знищується з десяток бронетехніки та багато живої сили противника. Я хочу, щоб уся Україна пишалася героїчною боротьбою захисників міста, розповідали це на весь світ", – заявив Калина.

Він вважає, що Маріуполь президент РФ Володимир Путін хоче захопити зокрема для того, щоб приховати кількість жертв серед цивільного населення.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)


Контекст:

Маріуполь – найбільше портове місто на березі Азовського моря. Бої за місто точаться від початку російського вторгнення. Мер Маріуполя Вадим Бойченко говорив, що російські війська не змогли взяти штурмом Маріуполь та почали скидати на нього авіабомби, обстрілювати з артилерійських гармат та реактивних систем залпового вогню житлові квартали.

Жителі оточеного Маріуполя через російських окупантів залишилися без води, світла, тепла та зв'язку. У місті є проблеми з медикаментами та харчовими продуктами. За оцінкою міськради, у середньому на добу на місто скидають від 50 до 100 авіабомб.

За офіційними даними, за час російської агресії в Маріуполі загинуло 2357 жителів. Але радник мера Петро Андрющенко вважає, що це не остаточні дані, оскільки через постійні обстріли поки що неможливо зайнятися пошуком тіл загиблих. Він припускає, що в місті вже могло померти приблизно 20 тис. людей. Андрющенко також розповів, що орієнтовно 80% житлового фонду Маріуполя є непридатним для проживання.

Спроби евакуації жителів із Маріуполя та доправлення туди гуманітарної допомоги здійснювали неодноразово, усі вони зірвалися через обстріли окупантами гуманітарного коридору. Цього тижня з Маріуполя вдалося виїхати тисячам жителів особистими автомобілями. Радник мера Петро Андрущенко повідомляв 17 березня, що за три дні Маріуполь покинуло приблизно 35 тис. маріупольців. Населення міста становить, за різними даними, 350400 тис. осіб.

Влада Маріуполя вважає, що окупанти хочуть захопити місто, щоб "пробити коридор" із Ростовської області Росії в окупований Крим.