Затулін заявив, що Україна готує "воєнну провокацію". Він відреагував на слова Кравчука про радикальні кроки

Затулін вважає, що українська влада сподівається на підтримку США в питанні ескалації
Фото: zatulin.ru
Депутат Держдуми РФ від "Единой России" Костянтин Затулін заявив, що російська сторона "накладе вето на міркування" першого президента України, голови української делегації у тристоронній контактній групі Леоніда Кравчука.

Україна готує воєнну провокацію, щоб змусити Донбас капітулювати. Про це "РИА Новости" заявив депутат Держдуми РФ від "Единой России" Костянтин Затулін.

Так він відреагував на заяву першого президента, голови української делегації у тристоронній контактній групі Леоніда Кравчука, який в ефірі телеканала "Україна 24" заявив, що якщо Росія і далі блокуватиме переговори і ситуація зайде в глухий кут, то Україна спробує вийти з неї радикальними кроками. Кравчук зазначив, що українська делегація готова до конкретних кроків на базі тих домовленостей, які є. Однак уточнив, що за ними прогресу немає.

На думку Затуліна, українська влада сподівається на підтримку в питанні ескалації нової адміністрації США та учасників "нормандського формату" – Франції і Німеччини, "особливо Німеччини". Ідеться про ревізію Мінських угод, уточнив депутат.

Депутат Держдуми підкреслив: те, що відбувається, треба розглядати комплексно з "наступом в Україні на російську мову, ударами по опозиції, переслідуванням інакодумців, закриттям телеканалів".

Затулін вважає, що це "дипломатична підготовка воєнної провокації", якою хочуть "сколихнути підтримку України і домогтися свого за допомогою примусу Донецька та Луганська та Росії до капітуляції".

За його словами, у цього плану України багато недоліків і російська сторона "накладе вето на ці міркування" Кравчука.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія почала збройну агресію. Бойові дії тривають між ЗСУ з одного боку і російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази.

22 липня 2020 року тристороння контактна група погодила режим повного і всеосяжного припинення вогню на Донбасі від опівночі 27 липня. Українська сторона регулярно заявляє про випадки порушення бойовиками режиму припинення вогню.

Президент України Володимир Зеленський 11 лютого під час візиту в Донецьку область заявив, що ескалація ситуації на Донбасі пов'язана зі спробами Росії тиснути на Україну на переговорах у тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту.