Завод із будівництва Bayraktar розпочне роботу в Україні, це плани середньострокової перспективи – Резніков

Bayraktar став одним із символів спротиву окупантам в Україні
Фото: ВМС ЗС України / Facebook
В Україні буде завод із будівництва безпілотних літальних апаратів Bayraktar. Про це міністр оборони країни Олексій Резніков повідомив у Facebook 28 червня.

Він нагадав, що у 2021-му між урядами Туреччини та України було досягнуто домовленості про будівництво заводу з виробництва Bayraktar в Україні.

"Наразі триває комунікація між оборонними відомствами України і Туреччини, і ми продовжуємо роботу над реалізацією проєкту з будівництва заводу. Це плани середньострокової перспективи. І вони будуть реалізовані. Окремо дякую за позицію і підтримку міністру оборони Туреччини генералу Хулусі Акара", – підкреслив Резніков.

Скріншот: Резніков Олексій / Facebook

Рамкову угоду, яка передбачає будівництво заводу і створення центру, де українських операторів навчатимуть управляти дронами Bayraktar різних категорій Україна та Туреччина підписали на початку лютого, під час візиту президента Туреччини Реджепа Ердогана до Києва.

Контекст:

Авіабудівну компанію Baykar Makina створили в Туреччині 1984 року. Із 2000 року вона почала проводити розробки БПЛА. Компанія відома своїми безпілотниками Bayraktar TB2. Це ударний оперативно-тактичний середньовисотний БПЛА з тривалістю польоту понад 12 годин. Bayraktar TB2 може вести розвідувальні дії і вражати цілі високоточними ракетами та бомбами, оскільки здатний підіймати у повітря вантаж до 55 кг.

На початку вересня 2021 року головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомляв, що на озброєнні української армії є два комплекси Bayraktar 12 літальних апаратів. Резніков розповів, що з 24 лютого, коли почалося повномасштабне вторгнення РФ, Міноборони поставило на озброєння ЗСУ приблизно 50 безпілотників Bayraktar і замовило ще десятки одиниць. "Таким чином на найближчу перспективу майже всі потужності заводу Baykar Makina будуть зосереджені на забезпеченні потреб ЗСУ", розповів міністр.

Bayraktar вперше вийшли на бойове чергування в Україні навесні 2021 року, розповідав командувач сил оборони генерал-лейтенант Сергій Наєв "BBC News Україна". Ці безпілотники стали одним із символів спротиву окупантам в Україні від перших днів повномасштабного вторгнення, коли українські військові активно публікували відео знищення з їхньою допомогою російської техніки.