Здатність Росії виконувати контракти на зброю сильно впаде на найближчі роки – британська розвідка

Військове виробництво у РФ зазнало збитків через санкції
Фото: EPA
Роль Росії як експортера зброї, найімовірніше, підірвуть її вторгнення в Україну і міжнародні санкції. Про це пише міністерство оборони Великобританії у Twitter 2 лютого, посилаючись на дані розвідки.

Ще до вторгнення частка Росії на міжнародному ринку озброєнь скорочувалася. Тепер, зіткнувшись із суперечливими потребами, Росія майже напевно віддасть пріоритет розгортанню своїх озброєнь на території бойових дій в Україні, а не постачанню партнерам по експорту, зазначає розвідка.

Дефіцит комплектовання, імовірно, позначається на виробництві техніки на експорт, як-от бронетехніка, ударні вертольоти й системи ППО, ідеться в повідомленні.

Здатність Росії надавати послуги підтримки чинних експортних контрактів, такі як постачання запасних частин і технічне обслуговування, імовірно, буде серйозно підірвана принаймні протягом наступних трьох – п'яти років, вважають у британській розвідці.

Контекст:

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін оголосив про вторгнення в Україну, розпочавши повномасштабний етап війни. Фактично РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли після Революції гідності вона незаконно анексувала Крим і окупувала частину Донецької та Луганської областей.

За оцінкою української військової розвідки, унаслідок міжнародних санкцій можливості російського військового виробництва значно скоротилися. Від початку повномасштабного вторгнення в Україну російські збройові заводи змогли виготовити 240 високоточних крилатих ракет Х-101 і приблизно 120 крилатих ракет морського базування "Калібр", що становить орієнтовно 40 нових ракет на місяць, розповідали в ГУР Міноборони України.

У Пентагоні заявляли, що власних "цілком справних" артилерійських боєприпасів і ракет Росії вистачить до початку 2023 року. Наразі окупанти використовують, зокрема, застарілі запаси боєприпасів, а також шукають співпраці з Іраном і Північною Кореєю, зазначили у США.

27 січня Bloomberg із посиланням на джерела серед російських чиновників у Кремлі повідомило, що Путін планує новий наступ в Україні й готується до багаторічної війни.