Зеленський: "Друга армія світу" програла, вони не спроможні окупувати Україну, отримали відсіч

Зеленський (на фото) вважає, що Путін не може мотивувати росіян на війну проти України
Фото: ЕРА
Росія програла війну проти України, заявив президент України Володимир Зеленський у Фінляндії 3 травня на спільній пресконференції учасників саміту країн Північної Європи. Трансляцію вів у YouTube Офіс президента України.

Зеленського запитали, навіщо, на його думку, російська влада звинувачує Україну в замаху на президента РФ Володимира Путіна нібито за допомогою безпілотників у ніч проти 3 травня.

"Усе дуже просто. У Росії немає перемог. Він (Путін. – "ГОРДОН") більше не може мотивувати своє суспільство, він більше не може відправляти просто так на смерть своїх військових, він не може більше мотивувати свою державу. У нього немає перемог на полі бою. "Друга армія світу" програла, вони не спроможні окупувати Україну. Вони отримали відсіч від нас", – відповів президент України.

За його словами, Путін також "неспроможний більше "продавати" інформаційно своєму суспільству перемогу".

"Більше перемог у нього ніяких немає, вони програли цю війну, програли як держава, програли історично, програли повагу, яка у них колись була / не була (це не мені судити сьогодні). Ось що відбувається. І тепер йому потрібно щось робити різке. То замахи, то дрони, то в нас були якісь гуси, які "бомбили їх". Тобто вони щоденно будуть вигадувати ті чи інші кроки", – пояснив Зеленський.

Він підкреслив, що вигадувати Росії нічого не потрібно, досить покинути територію України, і це рішення "набагато простіше, ніж використовувати різні інформаційні або будь-які маніпуляції".

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

3 травня москвичі повідомили про вибухи в місті в районі Кремля, а адміністрація президента Росії заявила про атаку з боку Києва з використанням двох безпілотників. У заяві йдеться, що Путін "під час атаки не постраждав".

Прессекретар Зеленського Сергій Никифоров заявив, що в ОП не мають інформації про так звані нічні атаки на Кремль, і назвав їх "нагнітанням ситуації".

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк припустив, що поява безпілотників у районі Кремля свідчить, що влада Росії має намір влаштувати терористичний акт на своїй території.

Зеленський наголосив, що Україна не причетна до нібито замаху на Путіна.

Контекст:

РФ розв'язала війну проти України у 2014 році, коли окупувала Крим і частину Донецької й Луганської областей.

24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків. За даними СБУ, спочатку Путін розраховував захопити Україну за кілька днів. Але бліцкриг провалився.

У квітні росіян вигнали з північних областей, восени з частини Херсонської, Харківської і Миколаївської, зараз бої точаться на сході й півдні країни.