Зеленський: Кілька Patriot для захисту наших південних регіонів здатні значною мірою позбавити сенсу російський терор

Patriot Україна отримала навесні 2023 року
Фото: EPA (архів)

Президент України Володимир Зеленський закликав партнерів посилити українську систему протиповітряної оборони перед зимою. Про це він заявив 2 жовтня на засіданні міністрів закордонних справ держав – членів Євросоюзу в Києві, текст виступу опублікувала його пресслужба.

"Дуже важливо: перед зимою треба максимально активізуватися в посиленні повітряного щита України. Системи ППО, які наша держава отримала, – саме Patriot, IRIS-T, NASAMS та інші – уже відіграють позитивну роль і рятують життя", – сказав він.

За словами Зеленського, потрібно більше таких систем.

"Зокрема, кілька Patriot для захисту наших південних регіонів здатні принципово змінити ситуацію і значною мірою позбавити сенсу російський терор", – заявив президент.

Він зазначив, що РФ упродовж вересня застосувала проти України 246 ракет, 538 дронів Shahed і 1159 керованих авіабомб.

Контекст:

Українська влада неодноразово закликала партнерів посилити українську ППО.

Зараз українська ППО найрізноманітніша у світі, зазначав речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. "Ми маємо таке різномаїття засобів ППО, якого немає в усьому світі. Як жартують наші зенітники, такий собі "вінегрет", – сказав він у вересні. На озброєнні України є ЗРК NASAMS, IRIS-T, Patriot, SAMP-T, Hawk та інші системи.

Німеччина, зокрема, передала Україні чотири системи ППО IRIS-T: дві IRIS-T SLS (це комплекси малої дальності) та дві IRIS-T SLM (середньої дальності), а також три системи Patriot (одну – разом із Нідерландами). Окрім того, для знищення повітряних цілей Україна використовує німецькі самохідні зенітні установки Gepard. Як ідеться на сайті німецького уряду, Німеччина пообіцяла передати Україні ще шість IRIS-T SLM і 22 IRIS-T SLS.

В Україні на бойовому чергуванні є два дивізіони Patriot, отримані від США, Нідерландів і Німеччини. Перший ЗРК заступив на чергування у квітні.

9 серпня уряд ФРН оновив список військової допомоги, яку передав або планує передати Україні для протистояння збройній агресії країни-окупанта Росії, у нього, зокрема, увійшло дві нові пускові установки ЗРК Patriot.