Зеленський: Лавров перекладає на єврейський народ провину за злочини нацистів. В Ізраїлі скандал, а в Москві мовчать

Зеленський: Чи залишиться посол Ізраїлю в Москві, знаючи таку їхню нову позицію?
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні за підсумками 68-го дня повномасштабного вторгнення РФ в Україну прокоментував антисемітські висловлювання міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова. Звернення Зеленського опубліковано на його сторінці у Facebook.

Лавров 1 травня в інтерв'ю італійській телекомпанії Mediaset порівняв Зеленського та лідера нацистської Німеччини Адольфа Гітлера, заявивши, що останній теж мав єврейське коріння. В Ізраїлі різко розкритикували його слова. Міністр закордонних справ Ізраїлю Яір Лапід назвав слова Лаврова "непрощенною та обурливою заявою, а також жахливою історичною помилкою". Посла РФ в Ізраїлі викликали у МЗС для роз'яснювальної бесіди.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба назвав коментарі Лаврова мерзенними й образливими для Зеленського, України, Ізраїлю та єврейського народу. "Міністр Лавров не зміг приховати глибоко вкорінений антисемітизм російських еліт", наголосив Кулеба.

"Якщо у цієї держави колись і було те, що називається репутацією, то зараз Росія щодня робить такі речі, які просто виключають будь-яку адекватність. Учора, наприклад, міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров відкрито і не соромлячись сказав, що найбільші антисеміти нібито  серед самих євреїв і що нібито Гітлер мав єврейську кров. Як узагалі таке можна було сказати напередодні річниці перемоги над нацизмом? Ці слова означають, що найвищий дипломат РФ перекладає на єврейський народ провину за злочини нацистів. Немає слів", – сказав Зеленський.

Він зазначив, що в Ізраїлі через це "звичайно, великий скандал".

"Але ніхто не чує заперечень або виправдань із Москви. Там мовчать, а значить – погоджуються з тим, що сказав їхній міністр закордонних справ. Після російського ракетного удару по Бабиному Яру в Києві, після пошкодженої обстрілами менори на місці масових розстрілів у Дробицькому Яру поблизу Харкова, після загибелі від російських обстрілів звичайних людей, які пережили нацистську окупацію та концтабори, такий антисемітський випад їхнього міністра означає, що керівництво Росії забуло усі уроки Другої світової війни. А може, ніколи не вчило цих уроків. А тому питання: чи залишиться посол Ізраїлю в Москві, знаючи таку їхню нову позицію? Чи залишаться відносини з Росією такими, як зазвичай? Бо це не випадково. Невипадкові слова російського міністра закордонних справ – "великого знавця гітлеризму", – додав Зеленський.

Контекст:

Президент РФ Володимир Путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну вночі 24 лютого, сказавши, що це "операція", мета якої – "демілітаризація і денацифікація України". Надалі влада РФ неодноразово виправдовувала своє вторгнення нібито наявністю в Україні "нацистської влади".

8 березня Зеленський в інтерв'ю ABC News назвав вимоги Росії щодо "денацифікації" України нацизмом.