Зеленський: Ми перебуваємо у плані Б щодо Донбасу

Зеленський: Щодо плану Б – ми в ньому, я вважаю, перебуваємо
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю каналу "1+1", яке вийшло 24 червня, заявив, що Україна вже перейшла до плану Б щодо врегулювання конфлікту на Донбасі.

"Що стосується альтернативних планів... Ми ж не про літери, про альтернативні плани [говоримо]. Щодо плану Б – ми в ньому, я вважаю, перебуваємо", – сказав Зеленський.

У грудні 2019 року Зеленський заявив, що його команда не буде чекати ще п'ять років, щоб урегулювати воєнний конфлікт на Донбасі. План Б щодо врегулювання ситуації на Донбасі – це "стіна", яка буде означати, що на території ОРДЛО буде вже не Україна, а "щось інше".

За словами президента, зараз звучать пропозиції розглянути такий варіант.

"Тим, хто пропонує стіну як план Б або план С, неважливо, у будь-якому форматі... Стіна – це ж не просто слова. Стіна – в усіх відносинах, комунікаціях. Що робити з людьми, які там за нас? Не платити пенсію? Що робити з підприємством "Вода Донбасу"? Не постачати їм воду? Тоді не буде отримувати воду Маріуполь. Обхід нам кажуть зробити. Ми зробимо, але не для того, щоб відключити людей від води", – сказав він.

Зеленський підкреслив, що стіна – це цілковите розірвання відносин "у тому чи іншому вигляді".

"Я вважаю, що цей план може бути, але рішення про його запуск має ухвалювати народ України. Тому коли я говорив, що для нас дуже важливо вміти висловлювати свою думку і рішення, що потрібен закон про референдум, це одна із причин. Так, якщо у нас не вийде будь-яких альтернативних домовленостей зі Сполученими Штатами, Росією, окремо з Європою і паралельно нормандський формат – буде він працювати чи ні – якщо все це не вдасться, то за стіну голосуватиме народ України", – додав президент.

Контекст:

2014 року, відразу після анексії Криму, Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької й Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

Про готовність будувати стіну між тимчасово окупованим Донбасом і підконтрольною Києву територією говорив глава Офісу президента Андрій Єрмак (тоді був помічником Зеленського) перед самітом "Нормандської четвірки" в Парижі 5 грудня 2019-го. Він говорив, що це можливо, якщо переговори в нормандському форматі в Парижі будуть безуспішними.

Пізніше голова фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія назвав метафорою слова Єрмака про стіну на Донбасі. "Це найгірший сценарій із тих, які розглядаються", – уточнив він.

9 грудня 2019 року відбувся саміт лідерів "Нормандської четвірки". У його підсумковому комюніке написано, що сторони домовилися про припинення вогню, відкриття нових пунктів пропуску, обмін утримуваними особами за формулою "всіх на всіх" до 31 грудня 2019 року, розведення сил та засобів на трьох нових ділянках на Донбасі, продовження на рік дії закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" і розширення мандата спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Домовленості було виконано частково.

Уже в листопаді 2020 року спікер української делегації у тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту на Донбасі Олексій Арестович говорив, що головна теза альтернативного плану, який обговорюють неофіційно, – введення миротворців на тимчасово окуповані території.