Зеленський назвав перший український корвет на честь Івана Мазепи

Україна отримає на озброєння корвети типу Ada, один із них назвуть на честь Мазепи
Фото: Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine/Facebook
Новий корвет класу Ada, який для українського флоту будує Туреччина, матиме ім'я гетьмана Івана Мазепи. Відповідний указ президента України Володимира Зеленського №586/2022 оприлюднили на офіційному сайті глави держави.

"Постановляю: присвоїти корвету класу Ada Військово-морських сил Збройних сил України ім'я гетьмана Івана Мазепи і надалі іменувати цей корвет – корвет "Гетьман Іван Мазепа", – ідеться в документі.

Зазначають, що ім'я для корабля вибрали з метою відновлення історичних традицій національної армії та для того, щоб увічнити пам'ять видатного українського державного діяча – гетьмана Війська Запорозького Івана Мазепи.

Ada – тип ракетних корветів, розроблених для ВМС Туреччини. Судна такого класу призначені як для патрулювання у відкритому морі, так і для протичовнових операцій. У їхній конструкції передбачені принципи стелс-технологій, що знижують можливості противника засікати корабель радарами.

Контекст:

У лютому 2021 року "Мілітарний портал" повідомляв, що на будівництво корвета ВМС України виділили 3,8 млрд грн. За даними порталу, гроші були призначені на фінансування будівництва корвета типу Ada, розробленого в Туреччині.

У липні 2021 року Зеленський заявив, що перший український корвет мають добудувати до кінця 2023 року. Планували, що добудовуватимуть його на українській верфі, куди передадуть закладений у Туреччині корпус корабля.

Церемонія закладення кіля першого корвета типу Ada для Військово-морських сил України відбулася в Стамбулі 7 вересня 2021 року. Планували, що у 2024 році він увійде до складу ВМС. Однак розпочне виконання завдань не раніше ніж 2026 року до цього його випробовуватимуть.