Зеленський непротокольно обговорив із Макроном ситуацію на ЗАЕС

Зеленський поговорив із Макроном про місію МАГАТЕ
Фото: EPA (архів)
У ніч на вівторок, 30 серпня, президент України Володимир Зеленський провів непротокольну розмову з президентом Франції Еммануелем Макроном. Цю інформацію виданню "РБК-Україна" підтвердив речник українського президента Сергій Никифоров.

Під час бесіди лідери двох країн обговорили місію Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), її хронологію, логістику та особливо питання безпеки.

Офіційних повідомлень про розмову президентів не було.

За словами Никифорова, сьогодні у другій половині дня Зеленський також може провести зустріч із гендиректором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі, який очолив місію агентства.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

19 серпня в Єлисейському палаці повідомили, що президент РФ Володимир Путін під час телефонної розмови з Макроном погодився на розгортання місії МАГАТЕ на ЗАЕС.

29 серпня Гроссі повідомив, що місія МАГАТЕ в дорозі на Запорізьку АЕС, він особисто очолив її. 30 серпня стало відомо, що команда МАГАТЕ вже в Києві. Однак, за словами радника глави Офісу президента Михайла Подоляка, Росія обстрілює маршрут, яким місія має дістатися ЗАЕС.

Контекст:

Запорізька АЕС опинилася під окупацією російських військових і з 4 березня працює під їхнім контролем.

У липні "Енергоатом" повідомив, що окупанти завозять на територію АЕС військову техніку, зокрема ракетні комплекси, з яких обстрілюють міста на іншому березі Дніпра. Техніка, зброя та боєприпаси були розміщені в машинному залі енергоблока станції.

Від початку серпня окупанти регулярно обстрілюють Запорізьку АЕС, звинувачуючи в обстрілах Україну. Після низки ударів на станції від’єднали від енергосистеми та перевели в резерв 4-й енергоблок, а 25 серпня Запорізька АЕС уперше в історії виявилася повністю від’єднаною від енергомережі.

26 серпня два енергоблоки станції вдалося під’єднати до української енергосистеми. Однак окупанти не припинили обстрілів станції.