Зеленський обговорив із Джонсоном збільшення експорту агропродукції та імпорту пального

Зеленський поговорив із Джонсоном
Фото: EPA
Президент України Володимир Зеленський 22 травня провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Великобританії Борисом Джонсоном. Про це повідомив Зеленський під час відеозвернення, опублікованого на YouTube-каналі Офісу президента.

"Увечері говорив із прем'єр-міністром Британії Борисом Джонсоном. Розказав Борису про нашу зустріч [із президентом Польщі Анджеєм Дудою], про переговори, ситуацію на полі бою. Шукаємо, як збільшити обсяг нашого експорту, передусім агропродукції, а також обсяг імпорту пального в Україну", – заявив президент.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого країни Заходу збільшили постачання українським військовим летального озброєння та іншої оборонної продукції. Військову допомогу Україні надає понад 30 країн, повідомляв держсекретар США Ентоні Блінкен 7 квітня.

Разом протягом двох місяців повномасштабного вторгнення РФ союзники Києва виділили на зміцнення обороноздатності України понад $5 млрд, повідомив глава Пентагону Ллойд Остін 26 квітня.

Великобританія надала Україні кілька пакетів допомоги, включно з озброєнням. Зокрема, 7 березня Джонсон повідомляв про виділення Україні £175 млн допомоги, щоб упоратися з гуманітарною кризою. Тож, за словами Джонсона, завдяки додатковому фінансуванню британська підтримка України сягнула на той момент майже £400 млн (приблизно $543 млн).

9 квітня Джонсон провів зустріч із президентом України Володимиром Зеленським. За підсумками розмови прем'єр Великобританії заявив про новий пакет фінансової та військової допомоги Україні. Зокрема, до неї увійшло 120 одиниць бронетехніки та нових протикорабельних ракетних комплексів, зазначив Джонсон. 5 травня він оголосив про новий пакет підтримки України на £300 млн.

6 травня під час телефонної розмови з президентом Франції Еммануелем Макроном Джонсон висловив переконання, що Україна переможе Росію, якщо їй буде надано необхідну оборонну військову допомогу.