Зеленський про пересування військ РФ під Києвом та Черніговом: Це не відведення, а результати роботи наших захисників

Зеленський: Ми бачимо, що відбувається накопичування російських військ для нових ударів на Донбасі. До цього ми готуємося
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський записав звернення за підсумками 35-го дня повномасштабної війни Росії проти України. Відео ввечері 30 березня опублікував у Facebook Офіс президента.

Зараз, як сказав президент, "переломний момент, коли говорити можна і треба тільки про найголовніше".

"Так, є переговорний процес, який продовжується. Але це поки що слова, поки без конкретики. Є також інші слова, які звучать про нібито відведення російських військ від Києва і Чернігова, про нібито зниження активності окупантів на цих напрямках. Ми знаємо, що це не відведення, а результати вигнання. Наслідки роботи наших захисників. Але також бачимо, що в цей же час відбувається накопичування російських військ для нових ударів на Донбасі. До цього ми готуємося. Ми нікому не віримо, у жодні красиві словесні конструкції. Є реальна ситуація на полі бою, і зараз це найголовніше", – заявив він.

Зеленський запевнив: Україна нічого не віддасть і боротиметься "за кожен метр нашої землі і за кожну нашу людину". Він закликав політиків не вести дискусії, "до яких вони звикли у мирний час".

"Якщо хтось робить вигляд, ніби може повчати наші Збройні сили, як воювати і як протистояти ворогу, то найкращий шлях це зробити – відправитися на поле бою безпосередньо, не з крісла вдома чи в тому місці, куди виїхали за безпекою, а з реальних бойових зіткнень. Якщо до цього не готові – не варто й починати повчати наших захисників та захисниць", – додав він.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюють)

Контекст:

Заступник міністра оборони РФ Олександр Фомін заявив 29 березня за підсумками переговорів української та російської делегацій, що Росія вирішила скоротити військову активність на київському та чернігівському напрямках.

Генштаб ЗСУ у зведенні станом на 18.00 29 березня підтверджував переміщення окупантів від Києва, а опівночі заявив, що "відведення військ", імовірно, є ротацією окремих підрозділів і його мета – ввести в оману військове керівництво Збройних сил України і створити помилкове враження щодо відмови окупантів від задуму оточити Київ.

У Білому домі заявили, що переміщення російських військ під Києвом – це не відведення, а передислокація.

Секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що частину відведених Росією підрозділів передислоковано на харківський і донецький напрямки.