Зеленський провів засідання ставки щодо безпеки та ситуації на фронті. Доповідали Залужний, розвідка і командувачі угруповань

Зеленський 2 березня збирав засідання ставки
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський сьогодні провів чергове засідання ставки верховного головнокомандувача. Про це глава держави повідомив у вечірньому зверненні, відео якого він оприлюднив в Instargam.

Зеленський розповів, що засідання було присвячене питанням безпеки в Україні та ситуації на фронті. Зокрема, глава держави заслухав доповіді глави Головного розвідувального управління Міністерства оборони (ГУР МО) України Кирила Буданова та головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

"Загальну доповідь зробив головнокомандувач. Була доповідь розвідки. Детально – з конкретних бойових напрямків, від командувачів угруповань наших військ. [Оперативно-стратегічне угруповання військ] ОСУВ "Хортиця" – ключова увага Бахмуту [Донецької області]. ОСУВ "Таврія" – обговорили донецький та запорізький напрямки. Була детальна доповідь [командувача ОСУВ "Таврія", бригадного] генерала [Олександра] Тарнавського", – повідомив верховний головнокомандувач.

Зеленський додав, що командувач ОСУВ "Одеса" зробив доповідь щодо ситуації на південному напрямку, зокрема щодо ситуації в Херсоні та Херсонській області.

"Не залишаємо без уваги північ нашої держави, кордон. Командувачі прекрасно розуміють, що їхнє завдання – робити все, щоб подавляти вогонь терористів. І постійно працюємо з партнерами над тим, щоб далекобійність наших можливостей зростала", – підсумував глава держави.

Подивитися цю публікацію в Instagram

Публікація від Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

Ставка верховного головнокомандувача – надзвичайний орган вищого військового керівництва України, який у період війни здійснює стратегічне управління ЗСУ й іншими військовими формуваннями держави.

Зеленський збирає ставку з інтервалом у кілька днів, протягом минулого року він провів 45 таких засідань. Цього року президент збирав ставку понад 15 разів, востаннє  28 лютого.

Контекст:

24 лютого 2022 року Росія вторглася в Україну, розпочавши повномасштабний етап війни. Фактично РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли після Революції гідності вона незаконно анексувала Крим і окупувала частину Донецької й Луганської областей.

Із самого початку, за даними СБУ, президент РФ Володимир Путін розраховував захопити Україну за кілька днів. Але бліцкриг провалився.

У квітні росіян вигнали з північних областей, у вересні було деокуповано майже всю Харківську область, у листопаді сили оборони України деокупували частини Херсонської області разом з обласним центром, а також Миколаївської області. Наразі найзапекліші бої точаться на сході країни.