Зеленський: Рівень ППО і загалом готовність України до ракетних загроз дозволяє дещо осучаснити реагування – без непотрібних зупинок країни

Зеленський 17 листопада провів засідання ставки верховного головнокомандувача
Фото: president.gov.ua

Рівень протиповітряної оборони України дає змогу дещо осучаснити реагування на повітряні загрози з боку країни-агресора РФ. Про це 17 листопада у вечірньому відеозверненні, опублікованому у Facebook Офісу президента, заявив глава Української держави Володимир Зеленський.

"Дав сьогодні [на засіданні ставки верховного головнокомандувача] окреме доручення Міністерству оборони й Генеральному штабу щодо реагування на носії "Кинджалів", які зупиняють нашу країну на години через повітряну тривогу, – наголосив президент. – Наш рівень ППО і загалом готовність до ракетних загроз дозволяє дещо осучаснити реагування – без непотрібних зупинок країни. Це важливо для мільйонів наших людей. Я очікую відповідних пропозицій".

Зеленський розповів, що під час ставки глава Міноборони Рустем Умєров докладно доповідав "щодо наступного року, забезпечення сил оборони" України.

"По кожному з напрямків і всіх параметрах – снаряди, зброя, техніка, амуніція. Те, що поки в дефіциті. І те, що об'єктивно треба буде збільшити, ураховуючи плани наших активних дій", – зазначив президент.

За його словами, Мінстратегпром доповів щодо українського виробництва зброї та боєприпасів.

"Мета на збільшення виробництва досягається. І це важливо. І я вдячний усім працівникам і працівницям нашого оборонно-промислового комплексу, усім партнерам, які допомагають", – повідомив Зеленський.

Також на ставці докладно обговорили й реалізацію української ракетної програми, яку розпочали 2021 року, додав президент.

"Кожен бачить, що її результати щорічно все більш далекобійні, приємні для України й саме такі неприємні для ворога, як це і потрібно. Буде ще більше результатів", – резюмував Зеленський.

Ставка верховного головнокомандувача – надзвичайний орган вищого військового керівництва України, який у період війни здійснює стратегічне управління ЗСУ та іншими військовими формуваннями держави.

Контекст:

Українські військові збили вже 14 російських аеробалістичних ракет "Кинджал", проінформував речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат 12 серпня.

Російські ракети Х-47 "Кинджал" за своєю суттю не є гіперзвуковою зброєю, яку розробляють на основі зовсім іншої концепції. А "Кинджал" – це "Іскандер" повітряного базування, пояснював в інтерв'ю головній редакторці видання "ГОРДОН" Олесі Бацман військовий аналітик, офіцер запасу Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) Ігаль Левін.

Повітряні сили України регулярно повідомляють про вильоти МіГ-31К із російських військових аеродромів. У кожному такому випадку повітряну тривогу оголошують по всій території країни, оскільки ракету "Кинджал" винищувач може випустити в будь-який момент. "Кинджал" долітає до будь-якої точки України дуже швидко, а перехоплювати їх можуть лише ЗРК Patriot, які поки що прикривають лише окремі регіони країни.

10 листопада Ігнат пояснив, що противник почав відпрацьовувати дозаправку МіГ у повітрі, у зв'язку із чим тривалість тривог зросла приблизно вдвічі.