Зеленський: Росію потрібно визнати державою-терористом, спонсором тероризму. Це просто правдиво

Зеленський: Терор став фактично єдиною формою дій російської держави щодо Європи
Фото: president.gov.ua

28 травня у вечірньому зверненні до українців президент України Володимир Зеленський заявив, що необхідно юридично закріпити, що Росія – держава-терорист. Звернення опубліковано у Facebook Офісу президента.

"Знову і знову буду нагадувати світові, що потрібно нарешті визнати офіційно Росію державою-терористом, державою – спонсором тероризму. Це просто правдиво. Це чесно і відображає ту щоденну реальність, яку окупанти створили в Україні і дуже хочуть понести далі в Європу. І це має бути юридично закріплено", – сказав він.

Зеленський наголосив, що окупанти навіщось обстріляли 28 травня територію Сумської області та Миколаїв, де є загиблий і поранені.

"Снаряди вдарили по житловому району у 20 метрах від дитячого садка. Ось таких ворогів обрала для себе Російська Федерація", – пояснив Зеленський.

Президент України зазначив, що говорити про тероризм із боку Росії має намір і на засіданні Європейської ради, яке відбудеться 30–31 травня.

"Зокрема, буду говорити і про це. Про терор, який став на сьогодні фактично єдиною формою дій російської держави щодо Європи. Терор на землі України. Терор на енергетичному ринку всієї Європи, не тільки нашої держави. Терор на продовольчому ринку, причому вже у глобальному масштабі. А який терор буде далі?" – запитує Зеленський.

За його словами, тільки всі європейці разом зможуть "зупинити таку політику такої держави".

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Росія відкрито вторглася в Україну 24 лютого. Від цієї дати до 27 травня у країні загинуло, за даними Управління верховного комісара ООН із прав людини, понад 4 тис. мирних жителів, до того жу ця цифра попередня, фактично кількість жертв більша.

За даними офіцера управління розвідки Іллі Самойленка станом на 8 травня, у Маріуполі російські окупанти вбили 25 тис. людей.

Обстріли окупантами мирних жителів України відбуваються щодня.