Зеленський розповів про створення фінансового "Рамштайну" для підтримки України

Зеленський заявив, що потенціал демократичних країн значно більший, ніж потреби України
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні, опублікованому 12 жовтня, розповів про створення нового формату надання допомоги Україні в умовах війни.

Він повідомив, що взяв участь у роботі другої міністерської зустрічі країн-донорів, МВФ та Світового банку – партнерів, які надають фінансову допомогу Україні і допомагають зберігати фінансову стабільність.

"Ключове питання – це покриття дефіциту нашого бюджету та швидка відбудова критичної інфраструктури, житла й соціальних об’єктів, які зруйновані або пошкоджені ударами окупантів. Ідеться про значні суми – десятки мільярдів доларів для бюджету і Fast Recovery. Але потенціал демократичних країн значно більший, ніж наявні потреби. Тож консолідуємо підтримку партнерів заради України. Створюємо фінансовий "Рамштайн" – системний інструмент для постійної підтримки нашої боротьби за свободу", – додав Зеленський.

За даними Мінфіну, потреби України у додатковому фінансуванні 2023 року сягають $3,5 млрд щомісяця.

Контекст:

Формат "Рамштайн" було засновано цієї весни – 26 квітня на авіабазі ВПС США Рамштайн відбулася перша зустріч консультативної групи з надання допомоги Україні. Міністр оборони України Олексій Резніков тоді передав західним партнерам список озброєння, необхідного Києву для перемоги у війні, а після зустрічі заявив, що завдяки "Рамштайну" відбулися "тектонічні зміни" у філософії партнерів щодо передання Україні зброї. Зустрічі консультативної групи вирішили проводити щомісяця.

12 жовтня провели сьоме таке засідання.

У серпні відбувся захід такого формату – донорська конференція в Копенгагені, тоді партнери домовилися виділити Україні €1,5 млрдРезніков пояснював, що в Копенгагені не говорили про постачання нового озброєння, ішлося про те, як забезпечити стійкість і тривалість надання підтримки Україні.