Зеленський упевнений, що Путін не застосує ядерної зброї через побоювання за своє життя

Зеленський розповів, чи застосує РФ ядерну зброю
Фото: president.gov.ua

Президент Росії Володимир Путін навряд чи наважиться застосувати ядерну зброю, тому що боїться за своє життя. Таку думку висловив президент України Володимир Зеленський у спецвипуску шоу Netflix "Мого наступного гостя не треба представляти", яке вийшло в ефір 12 грудня.

Путін боїться померти і навіть під час зустрічей сидить за довгим столом, тому що боїться заразитися коронавірусом або ще чимось, сказав Зеленський.

"Я бачив Путіна, я бачив його бажання жити, він любить життя, він боїться смерті. Я не впевнений, що він готовий застосувати ядерну зброю", – сказав Зеленський.

Путін розуміє, що якщо застосує ядерну зброю, інші держави можуть зробити стосовно особисто нього певні кроки, зазначив президент.

Зеленський водночас зазначив, що окупація Запорізької атомної електростанції – це велика ядерна загроза.

Контекст:

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Путін заявив 21 вересня про готовність застосувати ядерну зброю у разі загрози територіальної цілісності Росії. Президент України Володимир Зеленський сказав, що не вірить у те, що РФ застосує ядерну зброю.

Держсекретар США Ентоні Блінкен 25 вересня в інтерв'ю CBS News зазначив, що США попередили РФ про можливі "жахливі наслідки" у разі застосування країною-агресором ядерної зброї. За даними The Washington Post, між адміністрацією президента США Джо Байдена і владою Росії відбувається переписка, у якій російську сторону попередили про наслідки у разі застосування ядерної зброї у війні проти України.

Наприкінці жовтня міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив про можливе застосування Україною "брудної бомби" у війні проти Росії під час телефонних розмов із міністрами оборони США, Франції, Туреччини, Великобританії, Індії й Китаю. Ці заяви означають, що Росія сама готує такий удар, наголосив Зеленський.

27 жовтня під час виступу в дискусійному клубі "Валдай" Путін заявив, що Росія "ніколи не говорила" про можливе застосування своєї ядерної зброї, а "тільки натяками відповідала".

За інформацією The New York Times, високопоставлені російські військові обговорювали, коли і як Росія може застосувати тактичну ядерну зброю в Україні. Таку інформацію було поширено всередині уряду США в жовтні. За оцінками Пентагону, в арсеналі Росії є до 2 тис. одиниць тактичної ядерної зброї, призначеної для застосування на полях битв із метою придушення звичайних сил.