Зеленський відповів Шойгу. Вважає його заяву про навмисне уповільнення наступу РФ жалюгідною та неадекватною

Президент назвав жалюгідними спроби РФ "перекрити брехнею" її втрати у війні проти України
Фото: president.gov.ua
Заява міністра оборони Росії Сергія Шойгу про те, що РФ нібито свідомо уповільнює наступ своїх військ в Україні, – неадекватна. Про це президент України Володимир Зеленський заявив у своєму зверненні 24 травня, повідомляє сайт глави держави.

"Сьогодні з Росії прозвучала чергова абсолютно неадекватна заява про те, що вони нібито спеціально "пригальмовують" наступальні дії. Що ж, після трьох місяців пошуку пояснення, чому їм не вдалося зламати Україну за три дні, вони не придумали нічого кращого, ніж стверджувати, що буцімто так і планували", – сказав він.

Зеленський нагадав про втрати Росії протягом трьох місяців вторгнення, а також сказав, що Росія майже повністю витратила свій боєзапас ракет.

"І це вони хочуть перекрити брехнею про те, що нібито воюють не на повну силу? Жалюгідно. І настане час, коли вони самі це визнають", – додав він.

24 травня на засіданні ради міністрів глав міноборони країн Організації Договору про колективну безпеку Шойгу заявив, що наступ російських військ в Україні спеціально сповільнюють, щоб нібито уникнути жертв серед мирного населення. Росія, за його словами, має намір воювати "до повного виконання всіх завдань".

Контекст:

Росія веде війну проти України з 2014 року, коли вона окупувала Крим та розпочала бойові дії на Донбасі. Увесь цей час Кремль не визнавав присутності РФ на сході України. 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Він називає це "спецоперацією", мета якої – "демілітаризація та денацифікація України".

За даними Служби безпеки України, Путін планував бліцкриг, але цей план провалився. У відомстві вважають, що президент РФ розраховував захопити Україну протягом трьох днів. Один із полонених, свідчення якого опублікувала спецслужба, розповів, що російським військовослужбовцям видали провізію із запасом на цей строк.

Росія не досягла жодної із цілей війни проти України, про які заявляла, наголосив 14 травня канцлер Німеччини Олаф Шольц.