Зеленський: Війна відбувається саме в Україні. Якби ми потужно вражали цілі в РФ, було б багато жертв

Зеленський навів приклад використання Україною РСЗВ HIMARS
Фото: ЕРА

3 червня в інтерв'ю у Києві латиноамериканським ЗМІ президент України Володимир Зеленський пояснив, чому некоректно говорити, що Україна б'є по території Росії, як це стверджують у російських пропагандистських ЗМІ. Запис опубліковано в YouTube Офісу президента.

"Війна саме тут. Їм хочеться говорити, що війна відбувається на території Росії. Нічого там не відбувається. Я скажу вам, у нас є деяка зброя, яку ми не використовуємо на території Росії, тому що Сполучені Штати Америки давали нам, наприклад, HIMARS, які ми не маємо права використовувати на території інших держав. Звичайно, ми говоримо про Росію", – сказав Зеленський.

Він наголосив, що таку зброю використовують виключно на тимчасово окупованій території України для ураження таких ворожих цілей, як, наприклад, склади з боєприпасами.

"Якби ми потужно вражали цілі на території РФ, повірте, було б дуже багато жертв. Ну правильно? Ми ж бачимо, що таке 50–100 ракет, коли воно прилітає до нас. Ми ж бачимо, які жертви. І ми знаємо, що таке Росія. Якби вони мали якісь жертви, повірте, весь інформаційний простір був би в цьому. І це факт: вони можуть із дрібниці зробити цілу інформаційну бульбашку", – пояснив Зеленський.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Під час постачання високоточної далекобійної зброї, такої як реактивні системи залпового вогню HIMARS, ракети GLDSB, крилаті ракети Storm Shadow, а також під час постачання артилерії та баражувальних боєприпасів, Україна давала обіцянку партнерам, що не буде атакувати за допомогою цих озброєнь цілі на території РФ. Це 5 лютого підтвердив міністр оборони України Олексій Резніков.

Водночас партнери України не заперечують проти застосування таких озброєнь по цілях на окупованій українській території, включно із Кримом.

31 травня, коментуючи "Немецкой волне" атаку дронів на Москву з використанням понад 30 безпілотників, яка відбулася 30 травня, офіційний представник уряду ФРН Штеффен Гебештрайт заявив, що міжнародне право дозволяє Україні завдавати ударів по території країни-агресора Росії з метою самооборони. Водночас офіційний Берлін виступає проти того, щоб для таких атак використовували німецьку зброю, додав він.