Зеленський: Вважаю, що наша експортна "зернова ініціатива" заслуговує на безстрокове продовження, незалежно від того, коли закінчиться війна

Зернову угоду підписали в липні
Фото: EPA
Україна виступає за продовження і розширення чорноморської "зернової ініціативи". Про це заявив президент України Володимир Зеленський 15 листопада під час виступу за допомогою відеозв'язку на саміті "Великої двадцятки", який відбувається на Балі в Індонезії. Текст виступу опублікувала його пресслужба.

"Я вважаю, що наша експортна "зернова ініціатива" заслуговує на безстрокове продовження, незалежно від того, коли закінчиться війна. Право на їжу – це фундаментальне право кожної людини у світі", – сказав він.

Зеленський нагадав, що Україна з липня експортувала понад 10 млн тонн продовольства морем і може наростити експорт ще на 1 млн тонн щомісяця.

"Для цього я пропоную розширити експортну зернову ініціативу на інші наші порти, зокрема на порти Миколаєва та Ольвія в Миколаївській області. Також закликаю всі країни, зокрема ваші країни, шановні лідери G19, приєднатися до нашої ініціативи з допомоги продовольством найбіднішим. Ця ініціатива – Grain From Ukraine – уже нами започаткована. І перше судно Nord Vind виходить в Ефіопію. На борту 27 тис. тонн пшениці. Це обсяг продовольства для майже 100 тис. людей на рік. Може бути багато таких суден з України, а отже, багато людей у бідних країнах, які врятовані від голоду", – сказав президент.

За його словами, Україна може експортувати цього року 45 млн тонн продовольства.

"І хай суттєва частина буде спрямована тим, хто страждає найбільше. Що конкретно ми пропонуємо? Кожна країна може долучитися з конкретним внеском та стати співтворцем перемоги над голодом і продовольчою кризою", – заявив глава держави.

Саміт G20 відбувається на Балі 1516 листопада.

Зеленський під час виступу презентував тези української "формули миру", серед яких радіаційна і ядерна безпека; продовольча безпека; енергетична безпека; звільнення всіх полонених, а також депортованих Росією українців; виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку; виведення російських військ і припинення бойових дій; відновлення справедливості; протидія екоциду; недопущення ескалації та фіксація закінчення війни.

Контекст:

Росія блокувала вивезення української агропромислової продукції з морських портів після початку повномасштабного вторгнення в Україну. У травні президент України Володимир Зеленський повідомив, що в українських портах заблоковано 22 млн тонн зерна, яке мало піти на експорт.

22 липня в Туреччині відбулося підписання угод про морський експорт українського зерна. Україна підписала документ із Туреччиною та ООН, Росія дзеркально зробила те саме.

Перше судно, завантажене українським зерном після досягнення домовленості про розблокування експорту, вийшло з порту Одеси вранці 1 серпня.

Строк дії "зернової угоди" спливає 19 листопада. Україна запропонувала Туреччині та ООН продовжити угоду щонайменше на рік, а також розширити ініціативу на порти півдня Миколаївської області, які забезпечували 35% українського експорту продовольства до повномасштабного нападу Росії.