Зеленський заявив, що Україна очікує від ЄС санкцій проти "Росатому", збільшення тиску на військових і банки

Зеленський: Тиск на російського агресора має посилюватися
Фото: EPA
Україна очікує від Євросоюзу введення санкцій проти атомної промисловості РФ і "Росатому". Про це заявив президент України Володимир Зеленський у Twitter 25 лютого.

"10-й пакет санкцій ЄС спрямований проти російської військової промисловості, пропаганди й фінансової системи. Тиск на російського агресора має посилюватися: очікуємо рішучих кроків проти "Росатому" й атомної промисловості РФ, збільшення тиску на військових і банки", – заявив президент.

25 лютого про затвердження 10-го санкційного пакету ЄС проти Росії повідомив верховний представник Євросоюзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель. У Єврокомісії розповіли, що до списку санкцій увійшли 120 фізичних та юридичних осіб. Введено торговельні й фінансові санкції, зокрема, подальші заборони на експорт на суму понад €11 млрд, що "позбавляє російську економіку найважливіших технологічних і промислових товарів", зазначили в ЄК.

Україна наполягає на санкціях проти атомної галузі РФ і "Росатому". 16 лютого Politico повідомило з посиланням на трьох дипломатів, що Європейська комісія передумала накладати обмеження на ядерну галузь Росії у 10-му пакеті санкцій. 20 лютого цю інформацію підтвердив Боррель.

Контекст:

За інформацією глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum, із кінця лютого 2022 року на РФ було накладено понад 11,4 тис. обмежень. Загалом із 2014 року, коли РФ окупувала Крим і частину території Донбасу, – понад 14 тис. Росія – найбільш підсанкційна країна у світі, вона випередила Іран, Сирію і Північну Корею.