Жданов: Рух потягів, що перевозять військову техніку бойовиків на окупованому Донбасі, досі здійснюють через диспетчерську службу "Укрзалізниці"

Жданов: ОБСЄ демонструє принципову позицію, тільки коли зачіпають її інтереси
Фото: Олег Жданов / Facebook

Росія на жоден день і на жоден кілометр не відводила важкого озброєння від лінії зіткнення на Донбасі, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" колишній офіцер оперативного управління Генштабу ЗСУ, полковник запасу Олег Жданов.

Докладну інформацію щодо пересування військової техніки бойовиків поблизу лінії розмежування на Донбасі має "Укрзалізниця", заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" колишній офіцер оперативного управління Генштабу ЗСУ, полковник запасу Олег Жданов.

"Усі чудово знають, що Росія на жоден день, на жоден кілометр не відводила важкого озброєння від лінії зіткнення на Донбасі. Уявіть собі масштаби – уздовж усієї лінії розмежування вони створили укріпрайон: добре обладнану систему блокпостів та інженерних споруд. Зокрема шанців для військової техніки й особового складу. Водночас зроблено все в бетонних і залізнобетонних конструкціях. Це серйозні оборонні споруди. В ОБСЄ не можуть сказати, що військова техніка стоїть на місцях. Адже виникне запитання: а що ви взагалі там чотири роки робили? Тому вони кажуть, що ця техніка "повертається". Щоправда, не уточнюють – звідки" – сказав Жданов.

На його думку, Москва вдасться до ескалації конфлікту на Донбасі до Дня незалежності України.

"ОБСЄ демонструє принципову позицію, тільки коли зачіпають її інтереси. Наприклад, тепер з'явилася інформація про витік даних до ФСБ. Потрібно враховувати, що по той бік у складі місії вихідці з Росії, Білорусі, Казахстану. А європейців там ніхто бачити не хоче. Москва піде на збільшення обстрілу на Донбасі ближче до Дня незалежності України. Масштабного переміщення техніки нині вже немає. А про ротацію військової техніки бойовиків на Донбасі найкраще розповість "Укрзалізниця". Рух потягів, що перевозять військову техніку бойовиків на окупованому Донбасі, досі здійснюють через диспетчерську службу "Укрзалізниці". Наші спецслужби про це знають", – підкреслив Жданов.

2 серпня українська сторона у Спільному центрі з контролю і координації режиму припинення вогню повідомила про те, що, незважаючи на домовленість стосовно відведення озброєння, бойовики на Донбасі активно нарощують кількість військової техніки поблизу лінії розмежування.

Збройний конфлікт у Донецькій і Луганській областях між українською армією і проросійськими бойовиками почався у квітні 2014 року. Відтоді урядові сили проводили на Донбасі антитерористичну операцію. 30 квітня 2018 року АТО офіційно завершилася, замість неї почалася операція Об'єднаних сил.

1 липня на сході України мало вступити в силу "хлібне перемир'я", але його першого ж дня зірвали бойовики. Попередні спроби налагодити режим припинення вогню також були невдалими.