Жданов: Увійти у Харків росіяни на сьогодні не можуть. Оборона там у нас гарна

Український Харків надійно обороняють ЗСУ, взяти його окупантам не під силу, вважає Жданов
Фото: EPA

Російські окупанти не мають ресурсів для того, щоб спробувати взяти Харків, заявив в інтерв'ю засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону український воєнний експерт, полковник запасу Олег Жданов.

"Ні, на сьогодні увійти в місто вони не можуть. У найгіршому варіанті, навіть якщо просяде наша лінія оборони і вони дійдуть до кільцевої, як це було в лютому – березні, то далі вони не зрушать. Та й там, у принципі, оборона в нас досить гарна під Харковом", – сказав експерт, відповідаючи на запитання, чи зможуть російські війська увійти до Харкова.

За інформацією Жданова, окупанти забрали з-під Харкова останній резерв, тому, за його оцінкою, "у них навіть забракне сил" протиснути українську оборону.

"Забрали 144-ту танкову дивізію Західного військового округу із 20-ї армії, яка нас насторожувала за ситуацією. Вони її скерували південніше – вона пішла звідти. Там зараз б'ються тільки ті батальйонно-тактичні групи, які були раніше", – пояснив експерт.

Збройні сили України не можуть відкинути ворога від Харкова на кордон із Росією з тієї самої причини, зауважив Жданов: немає сил та резервів.

"У нас немає резерву... Війська, які на передньому краї, – вони виснажені, вони потребують ротації, вони потребують такого ж поповнення втрат, відновлення боєздатності", – сказав він.

Експерт наголосив, що для ведення наступальних чи контрнаступальних дій навіть на одній ділянці треба вводити в бій свіжі сили, а не піднімати в атаку ті, які сидять там в обороні.

"Це наперед програш. Ось коли будуть ці резерви – тоді ми будемо з вами говорити про те, що ми можемо піти і десь щось відбити. Це наш бич на сьогодні", – вважає Жданов.

Жданов: Після початку масованого постачання озброєння ЗСУ потрібно буде до пів року, щоб вийти на кордони 1991 року. Повна версія інтерв'ю

Відео: В гостях у Гордона / YouTube

Контекст:

Російські війська перебувають на території Харківської області від початку відкритого вторгнення в Україну – із 24 лютого. Обласний центр їм захопити не вдалося, окупантів відкинули, але вони практично щодня обстрілюють з артилерії та завдають ракетних ударів по Харкову й населених пунктах області.

За даними голови Харківської ОВА Олега Синєгубова станом на 29 травня, загарбники окупували приблизно 31% території області.

20 червня президент України Володимир Зеленський заявив, що російські окупанти можуть знову спробувати захопити Харків.

За час повномасштабної війни в регіоні загинуло понад 1 тис. мирних жителів, повідомили 7 серпня у прокуратурі Харківської області.