Журналістка hromadske, ймовірно, потрапила в полон російських окупантів

Журналістка Вікторія Рощина не виходить на зв'язок уже приблизно тиждень. За даними hromadske, її затримала ФСБ РФ
Фото: Виктория Рощина / Facebook

Журналістка hromadske Вікторія Рощина, ймовірно, потрапила в полон російських окупаційних військ. Про це йдеться у заяві мовника, опублікованій 18 березня.

Журналістка після початку вторгнення РФ готувала матеріали про бойові дії у Запорізькій і Донецькій областях, востаннє Рощина виходила на зв'язок із редакцією 11 березня, але поговорити з нею майже не вдалося через поганий зв'язок, ідеться у заяві.

Редакції було відомо на той час, що їхня співробітниця 11 березня виїхала з тимчасово окупованого Енергодара. Колеги Рощиної припускають, що вона їхала із Запоріжжя до оточеного російськими військами Маріуполя.

12 березня зв'язатися із журналісткою редакція вже не змогла. Свідки розповіли, що вона перебувала у Бердянську.

"16 березня ми дізналися, що напередодні, (ймовірно 15 березня) Вікторію Рощину затримала ФСБ РФ. Зараз про її місцеперебування нічого невідомо. Дві доби ми докладали всіх зусиль, щоб звільнити журналістку в непублічний спосіб. Але це виявилося безрезультатним. Тому закликаємо українську та міжнародну спільноту долучитися інформаційно та діями до звільнення журналістки hromadske Вікторії Рощиної", – ідеться у заяві каналу.

8 березня Рощина повідомляла у Facebook, що поїхала в регіони, щоб "розповісти, що відбувається там і про що думають люди, які весь цей час живуть без зв'язку, під дулом автоматів, "Градами" й гулом російських танків".

"У невеличких селах і містах окупанти почуваються "героями"  стріляють у мирних мешканців, підпалюють авто, вбивають, мародерять. Вони перетворюють життя людей на пекло, травмують психіку дітей. Вони забрали мою техніку, але не відберуть бажання розповідати правду про їхні злочини", – писала вона після того, як російські окупанти "розкрили" автомобіль, яким вона пересувалася Запорізькою областю (вона з командою зустріли колону ворожої техніки та ховалися у покинутому будинку).

"Я ніколи не пробачу Росії", – наголошувала журналістка.

Війна Росії проти України. Головне

 

Контекст:

За інформацією Львівського медіафоруму станом на 16 березня, окупанти протягом 20 днів війни вбили шістьох журналістів (серед них представники як українських медіа, так і іноземних), поранили ще вісьмох і взяли в полон одного.