"Злочинці вже відомі поіменно". У Київській області знайшли списки групи солдат, яка діяла там – Монастирський

Монастирський: Воєнні злочини не мають строку давності. За них буде невідворотне покарання
Фото: Денис Монастирський / Facebook
МВС, прокуратура та СБУ фіксують злочини, скоєні російськими окупантами в Київській області, і разом із потерпілими та свідками збирають доказову базу. Про це заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський 6 квітня у Facebook.

За його словами, під час розвідки біля одного із населених пунктів колишнього Бородянського району українські нацгвардійці виявили штаб однієї із батальйонно-тактичних груп росіян.

Серед знайденої документації – книга штатно-посадового обліку, поіменний список особового складу, бойовий та чисельний розрахунок, а також таблиця позивних. "Тож злочинці вже відомі поіменно", – написав міністр.

Окрім того, додав він, білоруси, які допомагають Україні, зафіксували на відео російських військових-мародерів у білоруському місті Мозирі, які відправляли додому посилки з награбованим в Україні. Білоруси опублікували номери мобільних телефонів, імена та прізвища російських мародерів, вага посилок яких сягала від 50 до 450 кг.

Монастирський зазначив, що українське МВС відкрите для співпраці з міжнародними представниками для розслідування воєнних злочинів росіян.

"Воєнні злочини не мають строку давності. За них буде невідворотне покарання. Світова історія це підтверджує", – заявив Монастирський.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

У СБУ також повідомляли, що знайшли списки російських окупантів, підрозділи яких знищили у Донецькій області. Виявилося, що там РФ відправила на війну в Україну курсантів Московського вищого військового командного училища, оформивши це як стажування.

Контекст:

1 квітня Генштаб ЗСУ повідомив про взяття українськими військовослужбовцями під контроль 28 населених пунктів навколо Києва, які раніше були тимчасово окуповані російськими військами.

2 квітня стало відомо, що всю Київську область звільнено від російських окупантів.

У населених пунктах регіону знайдено сотні вбитих мирних жителів. Серед загиблих люди зі слідами тортур, зі зв'язаними руками. Деякі тіла намагалися спалити.

Генпрокурорка Ірина Венедіктова повідомила 3 квітня, що з території Київської області вивезли 410 тіл убитих мирних жителів.

У звільнених населених пунктах поліція та ДСНС зараз проводять перевірки та розмінування території. Вони продовжують шукати загиблих – на вулицях, у підвалах, у братських могилах. Сотні людей зникли безвісти.