Знайшлися родичі чотирирічної Аліси, маму якої після евакуації з Маріуполя взяли у полон

Алісу розлучили з мамою під час евакуації з Маріуполя
Фото: Natasya Nagorna / Facebook
Українська влада змогла знайти родичів чотирирічної Аліси, яку російські окупанти розлучили з матір'ю під час евакуації з Маріуполя Донецької області. Про це 9 травня написала у Facebook омбудсменка Людмила Денісова.

За словами Денісової, Алісу вивезли з Маріуполя, вона вже у безпеці. Дівчинці тимчасово дала притулок працівниця Запорізької військової адміністрації.

"Знайдено родичів Аліси. Найближчим часом дитину передадуть рідним на виховання у безпечний регіон України", – повідомила омбудсменка.

Денісова звинуватила окупантів у грубому порушенні прав українських дітей, гарантованих Конвенцією ООН про права дитини та Женевською конвенцією щодо захисту цивільного населення під час війни.

"Звертаюся до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення Росії в Україну врахувати ці факти порушень Росії прав дитини в Україні", – сказала омбудсменка.

Журналістка "1+1" Наталія Нагорна розповіла у Facebook, що під час евакуації дівчинку супроводжувала випадкова жінка, яка погодилася побути поряд.

Пізніше у коментарях до поста вона уточнила, що дівчинка вже перебуває у родичів.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Історія Аліси розлетілася мережею в середині квітня, коли в інтернеті з'явилося відео з нею з бомбосховища на "Азовсталі". Дівчинка – донька військової медикині з Маріуполя. З перших днів облоги міста вона перебувала в укритті, де був імпровізований шпиталь і де її мама надавала допомогу пораненим військовослужбовцям.

8 травня Аліса разом із мамою потрапила до групи цивільних, яких евакуювали з "Азовсталі" за сприяння ООН. Проте під час евакуації сім'ю розлучили маму дівчинки залишили у фільтраційному таборі на території, підконтрольній бойовикам "ДНР". Її доля зараз невідома.