"ЗРК Patriot" та "ескалація" – несумісні слова". Подоляк заявив, що Україна використовуватиме системи ППО виключно для захисту

Подоляк назвав мудрою ініціативу Польщі щодо розміщення систем Patriot на території України
Фото: ЕРА

У разі постачання західними партнерами систем протиповітряної оборони Patriot Україна використовуватиме їх виключно для захисту. Про це 27 листопада у Twitter написав радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк.

"ЗРК Patriot" та "ескалація" – слова, що не можуть бути сумісніми в одному реченні. ППО – це не про наступи. Це виключно про захист дітей та мирного населення від ракетних ударів", – написав Подоляк.

Він назвав мудрою ініціативу Польщі щодо розміщення систем Patriot на території України і правильними слова генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга про те, що надання цього виду ЗРК не потребує схвалення Альянсу.

"Чекаємо на рішення Німеччини", – наголосив радник глави ОП.

Контекст:

Міністерка оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт після падіння ракети на території Польщі запропонувала Варшаві систему протиракетної оборони Patriot, щоб допомогти захистити безпеку польського повітряного простору.

23 листопада лідер керівної у Польщі партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський сказав, що ПРО, якою Німеччина запропонувала посилити захист неба над Польщею, була б ефективнішою в Україні, що воює. Пропозицію Качинського віддати німецькі Patriot Україні підтримало міноборони Польщі.

У відповідь Ламбрехт заявила, що розміщення частини інтегрованої протиповітряної оборони НАТО за межами блоку потребуватиме попередніх переговорів із НАТО й союзниками.

Столтенберг підкреслив, що рішення про постачання систем протиповітряної оборони Patriot в Україну мають ухвалювати окремі країни, а не Альянс.

Reuters з посиланням на представника уряду ФРН повідомило, що Німеччина "обговорює із союзниками, як вчинити і пропозицією Польщі".

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що рішення залишається за німецькою стороною, зазначило агентство. З військового погляду, на думку Дуди, було б краще, якби ці комплекси стояли в Україні, "тоді вони захищатимуть і Україну, і Польщу найефективніше".