ЗСУ має пройти "значну підготовку", перш ніж використовувати танки Challenger 2 в бою – Воллес

Воллес відмовився прогнозувати строки й обставини українського контрнаступу
Фото: EPA

Міністр оборони Великобританії Бен Воллес підтвердив прибуття британських танків Challenger 2 в Україну, але попередив, що для їх ефективного використання українському командуванню і Збройним силам потрібна додаткова підготовка. Про це повідомляє 29 березня Sky News.

На думку Воллеса, необхідно пройти "значний обсяг підготовки", перш ніж використовувати британські танки в бою.

Зокрема, зазначив він, українське військове керівництво має відпрацювати під час тренувань ведення бойових дій із застосуванням Challenger 2 на рівні бригади чи бойової групи, щоб уміти боротися за зразком НАТО чи західним зразком.

Воллес зазначив, що такі тренування є дуже важливими на тлі планів України щодо контрнаступу. Він попередив, що не може коментувати, коли, де і як може статися наступ ЗСУ, але зауважив, що намір України відкинути російських окупантів зі своєї території ні для кого не секрет.

Планують, що під час українського контрнаступу танки Challenger 2 діятимуть разом із німецькими бойовими машинами піхоти Marder у складі бригад або бойових груп, які формують із метою поєднання різних видів зброї для прориву укріплених російських позицій.

Контекст:

11 січня уряд Великобританії офіційно підтвердив, що планує надати Україні танки для захисту від російської агресії. Згодом в уряді уточнили, що до пакету військової допомоги входитимуть 14 танків Challenger 2 і 30 самохідних артилерійських установок AS90.

Воллес припускав, що Британія може надати Україні більше танків, але не озвучував конкретної цифри.

4 березня посол України у Великобританії Вадим Пристайко розповів, що було обіцяно 14 танків Challenger 2, а внаслідок візиту президента Зеленського домовилися, що ця кількість зросте вдвічі.

27 березня з Великобританії на батьківщину повернулися українські танкісти, які пройшли навчання на Challenger 2.

Цього самого дня Резніков заявив, що британські танки Challenger 2, американські бронемашини Stryker і Cougar, а також німецькі бойові машини піхоти Marder уже опинилися в розпорядженні Десантно-штурмових військ України.