ЗСУ розповіли, як морпіхи із ПТРК Javelin спалили російський вертоліт "Алігатор" на бердянському напрямку

Окупанти від початку повномасштабної війни втратили в Україні 309 вертольотів, зазначили в Генштабі ЗСУ
Фото: Минобороны России / Facebook (ілюстративне)
Українські військові знищили 309-й із початку повномасштабного вторгнення російський гелікоптер за допомогою ПТРК. Про це 3 липня повідомляють у Facebook 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського.

"На бердянському напрямку протитанкісти бригади з ПТРК Javelin спалили дороговартісний російський ударний гелікоптер Ка-52, відомий як "Алігатор", – ідеться в повідомленні.

За даними Генштабу ЗСУ станом на ранок 3 липня, окупанти від початку повномасштабної війни втратили в Україні 309 вертольотів (один – за останню добу).

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частину Донецької й Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків.

У квітні сили оборони України вигнали окупантів із північних областей країни, восени деокупували частину Херсонської, Миколаївської й Харківської областей.

5 червня 2023 року в Міноборони України заявили, що на деяких напрямках сили оборони перейшли до наступальних дій. Українські військові за два тижні наступальних дій звільнили вісім населених пунктів у Донецькій і Запорізькій областях, поінформували в оборонному відомстві 19 червня. За тиждень у Міноборони повідомили про звільнення дев'ятого населеного пункту – Рівнополя Донецької області.

У Міноборони України розповіли 3 липня, що сили оборони за тиждень деокупували понад 37 км&³2; території на сході й півдні країни. Зокрема, українські війська просуваються на бахмутському напрямку, а також ведуть наступальні операції на мелітопольському й бердянському напрямках, де мають успіх, наголосили у відомстві.