ЗСУ відбили атаки окупантів біля Синьківки на куп'янському напрямку. За добу збито дві ракети Х-59 – Генштаб

Сили оборони України наступають у Запорізькій області
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook

Минулої доби сталося приблизно 15 бойових зіткнень між українськими військовими й російськими окупантами. Про це 16 серпня у Facebook у вечірньому зведенні повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

"Протягом доби ворог завдав семи ракетних і 67 авіаційних ударів, здійснив 30 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ і населених пунктах. Унаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі й поранені серед цивільного населення, зокрема й діти", – ідеться у зведенні.

У Генштабі нагадали, що руйнувань зазнала портова інфраструктура в Одеській області, а також житлові будинки й інша цивільна інфраструктура.

"Сьогодні нашою протиповітряною обороною знищено дві крилаті ракети Х-59 і 13 ворожих БПЛА Shahed-136/131. Імовірність завдання ракетних і авіаційних ударів по всій території України залишається високою", – попередили в Генштабі ЗСУ.

Зі свого боку авіація сил оборони України протягом доби завдала дев'яти ударів по районах зосередження особового складу, озброєння й військової техніки противника та одного – по зенітному ракетному комплексу (ЗРК) окупантів. Підрозділи ракетних військ і артилерії упродовж доби уразили один російський ЗРК.

"На куп'янському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Синьківки Харківської області. На лиманському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнали близько 20 населених пунктів. На бахмутському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Богданівки Донецької області", – ідеться в повідомленні.

У Генштабі ЗСУ поінформували, що на авдіївському напрямку під щільним вогнем авіації й артилерії противника українські захисники й далі стримують наступ російських військ у районі Авдіївки Донецької області, на мар'їнському напрямку – у районі Мар'їнки Донецької області.

Зазначають, що на мар'їнському напрямку окупанти завдали авіаудару в районі Новомихайлівки Донецької області, на шахтарському напрямку – у районах Урожайного і Благодатного Донецької області. На запорізькому напрямку від ворожих артилерійських обстрілів противника постраждало понад 20 населених пунктів, на херсонському напрямку артобстрілів окупантів зазнало більше ніж 10 населених пунктів.

"Водночас сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на мелітопольському й бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби", – підсумували в Генштабі ЗСУ.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частини Донецької й Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків.

У квітні сили оборони вигнали окупантів із північних областей України, восени деокупували частини Херсонської, Миколаївської й Харківської областей.

5 червня 2023 року в Міноборони України заявили, що на деяких напрямках сили оборони перейшли до наступальних дій. Пізніше були повідомлення про деокупацію населених пунктів на сході й півдні.

31 липня в Міноборони повідомили, що сили оборони від початку контрнаступу звільнили 241,7 км&³2; території України.