ЗСУ відбили під Авдіївкою понад 20 атак за добу – Генштаб

Українські сили обороняються під Авдіївкою і наступають під Бахмутом, повідомили в Генштабі
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook

Минулої доби сталося 64 бойові зіткнення між українськими військовими та російськими окупантами. Про це 13 жовтня в ранковому зведенні у Facebook повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

Окупанти завдали чотирьох ракетних і 65 авіаційних ударів, здійснили 54 обстріли з реактивних систем залпового вогню позицій українських військ і населених пунктів. Під артилерійським вогнем опинилося понад 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

Водночас минулої доби авіація сил оборони України завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки, трьох – по пунктах управління та чотирьох – по зенітних ракетних комплексах противника. Підрозділи українських ракетних військ уразили район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 10 артилерійських засобів і пункт управління противника.

На куп'янському напрямку українські воїни відбили п'ять атак ворога в районі Синьківки та вісім атак біля Іванівки Харківської області.

На лиманському напрямку сили оборони України й далі стримують наступ противника в районах Макіївки, на південний захід від Кремінної та Серебрянського лісництва Луганської області, де українські захисники відбили більше ніж п'ять атак ворога.

На авдіївському напрямку противник не полишає спроб прорвати українську оборону, але без успіху. Українські захисники відбили понад 20 атак ворога в районах населених пунктів Авдіївка, Ласточкине, Тоненьке, Первомайське, Невельське Донецької області.

На мар'їнському напрямку минулої доби українські сили оборони успішно відбили понад 10 атак ворога в районах Мар'їнки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області.

На запорізькому напрямку загарбники невдало намагалися відновити втрачене положення в районі Роботиного Запорізької області.

Сили оборони України продовжують наступальну операцію на мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на бахмутському напрямку (на південь від Бахмута Донецької області), завдають окупаційним військам втрат у живій силі й техніці, виснажують ворога вздовж усієї лінії фронту.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частини Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала широкомасштабне вторгнення в Україну з північного, східного і південного напрямків.

У квітні сили оборони вигнали окупантів із північних областей України, восени деокупували частини Херсонської, Миколаївської та Харківської областей.

5 червня 2023 року в Міноборони України заявили, що на деяких напрямках сили оборони перейшли до наступальних дій. Пізніше були повідомлення про деокупацію населених пунктів на сході й півдні.

У жовтні окупанти пішли в наступ під Авдіївкою, намагаючись оточити місто. Найінтенсивніші бої зараз відбуваються там і на лимансько-куп'янському напрямку.