ЗСУ зафіксували два випадки використання окупантами іранських безпілотників, буде організовано протидію цьому виду БПЛА

Сили оборони України збили два іранські дрони-камікадзе Shahed-136
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook

Збройні сили України зафіксували два випадки використання російськими окупантами іранських безпілотників. Про це 20 вересня в коментарі "Українській правді" заявив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Він уточнив, що в обох випадках сили оборони збили іранські дрони-камікадзе Shahed-136. Як пояснив Ігнат, це радіолокаційно малопомітна порівняно невелика повітряна ціль, яка зазвичай літає на низьких висотах.

За його словами, збивати такі БПЛА можна за допомогою систем ППО і навіть стрілецькою зброєю. Іранські безпілотники також ефективно можна уразити зенітними гарматами. Крім того, знешкодити такий дрон можна засобами радіоелектронної боротьби.

Ігнат зазначив, що про ефективність використання противником Shahed-136 поки зарано говорити. Також поки що невідомо, чи передав Іран Росії інші типи безпілотників.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Брак розвідувальних БПЛА в Росії британська розвідка помітила ще у травні. У липні CNN повідомив про відвідування російською делегацією Ірану, метою якого було ознайомлення з іранськими безпілотниками Shahed-191 та Shahed-192, здатними нести високоточні ракети.

Тоді радник президента США з національної безпеки Джек Салліван заявив, що, за американськими даними, сторони планують угоду на сотні безпілотників для воєнних дій в Україні.

Глава іранського МЗС відповів, що Тегеран уникає будь-яких дій, які можуть призвести до подальшої ескалації в Україні.

27 серпня видання Associated Press, посилаючись на джерела в розвідці, повідомило, що Іран надав Росії сотні безпілотників, які вона може використати у війні проти України.

У Білому домі підтвердили факт угоди, а 8 вересня оголосили про введення санкцій проти компанії Safiran Airport Services (Тегеран) через її участь у доправленні іранських БПЛА у РФ.

13 вересня Центр стратегічних комунікацій ЗСУ повідомив, що під Куп'янськом у Харківській області Збройні сили України вперше знищили, імовірно, один із безпілотних літальних апаратів, які Росія закупила в Ірані.

Британська розвідка підтвердила, що Росія використовує в Україні іранські дрони-камікадзе.