Зв'язку з більшістю громад Херсонської області поки що немає – голова ОВА

Відновити зв'язок в окупованих районах області поки що не вдається
Фото: depositphotos.com (ілюстративне)
Відновити мобільний зв'язок та інтернет в окупованих громадах Херсонської області поки що не вдається, зв'язку з більшістю з них немає. Про це повідомив у Telegram голова Херсонської обласної військової адміністрації Геннадій Лагута.

"Нині обстановка на тимчасово окупованій території Херсонської області залишається стабільно важкою. Відсутній мобільний зв'язок і частково інтернет на території області, яка тимчасово перебуває під окупацією... Зв'язок із більшістю тергромад встановити не вдається", – написав Лагута.

За його словами, окупанти вживають заходів, щоб закрити для громадян України всі можливі доступи до правдивої інформації, зокрема намагаються під'єднати інтернет і мобільний зв'язок через російських провайдерів та операторів.

На території громад, із якими вдалося встановити зв'язок, ситуація, за словами Лагути, змінилася мало: є газ, вода й електрика, але в більшості громад криза з медикаментами, пальним та харчовими продуктами. У частині населених пунктів зруйновано будинки та комунальні мережі після обстрілів окупантів.

"По можливості проводиться ремонт мереж і надається допомога населенню волонтерами та благодійними організаціями. Залишається проблема з виплатою пенсій та соціальної допомоги. Потрібен певний час для налагодження зв'язку із громадами. Робота щодо відновлення мобільного зв'язку та інтернету українських операторів проводиться", – повідомив Лагута.

На деокупованих територіях області, у Кочубеївській та Нововоронцовській територіальній громадах, мобільний зв'язок частково є, додав посадовець.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Після нападу РФ на Україну 24 лютого російські окупаційні війська захопили, зокрема, частину території Херсонської області.

1 травня Держспецзв'язку повідомляло, що російські окупанти вимкнули мобільний зв'язок та інтернет у Херсонській області й частині Запорізької області. Також, за даними Держспецзв'язку, окупанти паралельно з від'єднанням українських операторів почали розповсюджувати фейки про те, що розпорядження вимкнути зв'язок нібито дала українська влада.

4 травня всі українські оператори відновили мобільний зв'язок у Херсоні та Херсонській області, заявив голова Держспецзв'язку Юрій Щиголь.

Представник окупаційної влади Криму заявив 27 травня, що тимчасово захоплені території Херсонської області переходять на російську систему нумерації телефонів +7, додавши, що в регіон "зайшли нові оператори".

30 травня в Херсоні та Херсонській області знову зник зв'язок, повідомив Лагута. За інформацією Держспецзв'язку, його вимкнули російські окупанти, і швидко відновити його не вдасться, оскільки все обладнання наразі на окупованих територіях.