22 червня США і Росія проведуть переговори про ядерне роззброєння. Вашингтон запросив на зустріч Китай

Представники США й Росії зустрінуться наприкінці місяця у Відні
Фото: depositphotos.com

Переговори представників США й Росії про ядерне роззброєння відбудуться наприкінці червня в Австрії. У Вашингтоні хочуть, щоб у зустрічі взяв участь Китай, але в Пекіні не прийняли запрошення.

США й Росія домовилися провести новий раунд переговорів про ядерне роззброєння, повідомив спецпредставник президента США з контролю над озброєннями Маршалл Біллінгслі у Twitter 8 червня.

На зустріч запросили Китай, уточнив він.

"Сьогодні домовилися із заступником міністра закордонних справ Росії [Сергієм] Рябковим про час і місце переговорів про ядерне роззброєння в червні. Китай теж запросили. Чи приїде Китай і чи буде він вести переговори сумлінно?" – пише у твіті Біллінгслі.

Де й коли саме має відбутися новий раунд переговорів, американський чиновник не уточнив.

9 червня Рябков підтвердив "РИА Новости" факт домовленостей.

За його словами, переговори відбудуться 22 червня у Відні. Росію на зустрічі представлятиме заступник міністра закордонних справ, США Біллінгслі.

Рябков сказав, що Росія "позитивно оцінює відновлення таких контактів", і додав, що в Москви "викликає подив" повідомлення про запрошення на зустріч Китаю. У РФ "немає розуміння щодо готовності Китаю до такого контакту", підкреслив російський дипломат.

Представник МЗС КНР Чжао Ліцзянь заявив 9 червня, що Китай не має наміру брати участь у тристоронніх ядерних переговорах, повідомив телеканал CGTN.

Як зазначило агентство Associated Press, Москва хоче продовжити підписаний 2010 року Договір між РФ і США про заходи щодо подальшого скорочення й обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-III). Термін його дії закінчується в лютому 2021 року. Президент США Дональд Трамп, зі свого боку, хоче підписати новий тристоронній договір за участю Китаю. Пекін, який розширює свій ядерний арсенал (він не такий великий, як у США й Росії), майже не виявляє інтересу до переговорів і підписання нової угоди, повідомило Associated Press.

Агентство Bloomberg написало, що раніше адміністрація Трампа відхиляла заклики Росії почати переговори про розширення СНО-III. Співрозмовник агентства зазначив, що США залишають за собою право вийти з переговорів "у будь-який час", оскільки, як і раніше, хочуть залучити до них Китай. Біллінгслі говорив, що у США є список вимог до Росії та Китаю щодо ширшої угоди про контроль над озброєннями. Вашингтон хоче, щоб будь-який режим контролю над озброєннями включав усю ядерну зброю, а не тільки стратегічні боєголовки.

СНО-III набув чинності 2011 року. Він передбачає скорочення США і РФ ядерних боєзарядів до 1550 одиниць, міжконтинентальних балістичних ракет, балістичних ракет підводних човнів і важких бомбардувальників до 700 одиниць. Договір розраховано на 10 років із можливим продовженням ще на п'ять.