Адвокати Манафорта випадково розсекретили дані про те, що їхній підзахисний обговорював із Килимником "мирний план" щодо України

Команда Манафорта (другий ліворуч) ненавмисно оприлюднила секретні матеріали слідства
Фото: ЕРА

Спецпрокурор США Роберт Мюллер у своєму зверненні в суд повідомляв про зустріч політтехнолога Пола Манафорта з росіянином Костянтином Килимником, однак зміст їхньої розмови описував у засекреченій частині. Захист Манафорта підготував відповідь на звернення Мюллера, проте через помилку у форматуванні тексту секретні фрагменти опинилися в загальному доступі.

Колишній глава виборчої кампанії Дональда Трампа Пол Манафорт обговорював зі своїм партнером Костянтином Килимником, якого підозрюють у зв'язках із російською розвідкою, план мирного врегулювання в Україні. Ця інформація, що містилася в секретних файлах розслідування спецпрокурора США Роберта Мюллера, стала відомою випадково, через помилку адвокатів Манафорта, повідомляє телеканал CNN.

У грудні 2018 року офіс Мюллера передав у суд округу Колумбія документ, із якого випливало, що Манафорт збрехав слідчим за п'ятьма основними епізодами обвинувачення, зокрема про контакти з Килимником. Обвинувачення вбачає в цьому порушення умов угоди зі слідством.

Мюллер засекретив фрагменти, у яких ішлося про зміст розмов Манафорта з Килимником.

Адвокати політтехнолога 8 січня надали суду свою позицію щодо заяв спецпрокурора. Водночас вони неправильно відформатували файл, і засекречені рядки стали доступними для прочитання в іншій програмі.

Зокрема, вони розсекретили інформацію про те, що Манафорт "один або більше разів" обговорював із Килимником "мирний план" щодо України. За словами захисників, їхній клієнт "згадав" про цю розмову після підказки слідчих. Імовірно, бесіда відбулася в Мадриді у 2017 році, незабаром після виборів президента США.

Подробиць плану врегулювання воєнного конфлікту в Україні в судових документах немає. Телеканал звернув увагу на те, що саме на початку 2017 року стала відома концепція укладення миру між Україною і Росією та зняття санкцій із Москви, яку нібито було передано народним депутатом України Андрієм Артеменком раднику Трампа Майклу Флінна через тодішнього адвоката президента Майкла Коена. План нібито передбачав виведення російських військ зі сходу України та проведення всеукраїнського референдуму із запитанням про здавання Криму в оренду Росії на 50 або 100 років.

Чи була ця пропозиція якось пов'язана з планом, який Манафорт обговорював із Килимником, невідомо. Останній має широкі контакти в українських політичних колах і зв'язки з багатьма правниками, підкреслює CNN. Артеменко співпрацював із Мюллером і давав свідчення перед великим журі у червні 2018 року.

У випадково розсекречених файлах також є інформація, що під час передвиборчої кампанії 2016 року Манафорт передавав Килимнику дані соціологічних опитувань. Ця фраза із заяви офісу Мюллера також мала залишатися прихованою.

У березні 2018 року агентство Reuters зазначало, що уродженець Кривого Рогу Килимник може стати головним свідком у розслідуванні спецпрокурора Мюллера. 8 червня спецпрокурор висунув Килимнику заочні обвинувачення в перешкоджанні правосуддю.

AP, посилаючись на документи слідства у справі Манафорта, у липні 2018 року писало, що Килимник допомагав розробляти стратегії для клієнтів у РФ і Україні. Серед них, зокрема, були російський бізнесмен Олег Дерипаска та інші багаті росіяни, тісно пов'язані з президентом Росії Володимиром Путіним.

Манафорта, який очолював передвиборчий штаб республіканця Трампа на виборах 2016 року, обвинувачують у змові проти Сполучених Штатів.

Політтехнолог уклав угоду з Мюллером у вересні 2018 року. Він погодився співпрацювати з прокурорами в розслідуванні про ймовірне втручання Росії у виборчий процес у США. Політтехнолог визнав провину у змові проти США і змові з метою перешкоджання правосуддю.

Ще одну справу проти Манафорта слухають у штаті Вірджинія, вона переважно пов'язана з його роботою в Україні. Політтехнолога обвинувачують у наданні податковим органам неправдивих відомостей про доходи та про приховування інформації про офшорні рахунки. У серпні журі присяжних визнало консультанта винним за вісьмома з 18 пунктів обвинувачення. Вирок у цій справі буде оголошено 8 лютого 2019 року.

У 2000-х роках Манафорт, який консультував в Україні Партію регіонів, прем'єр-міністра, а згодом президента Віктора Януковича, співпрацював із холдингом мільярдера Ріната Ахметова СКМ.