Аятола Хаменеї заявив, що розроблення ядерної зброї суперечить релігійним переконанням іранців

Хаменеї: Ворог знає, що ми ніколи не будемо використовувати ядерну зброю
Фото: khamenei.ir

Іран не прагне отримати ядерну зброю і не буде її розробляти, заявив верховний лідер Ісламської Республіки Іран аятола Алі Хаменеї.

Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї заявив, що Іран не розроблятиме ядерної зброї, тому що це суперечить релігійним переконанням іранців. Про це йдеться в повідомленні на сайті Хаменеї, яке було оприлюднено 29 травня.

"Наша сила в ядерній науці, але ми не прагнемо до ядерної зброї. Не через санкції або тиск із боку США, а через нашу ідеологію, яка вважає, що ядерну зброю заборонено з погляду фікха (мусульманська доктрина про правила поведінки і комплекс суспільних норм. – "ГОРДОН") та релігії", – зазначив Хаменеї.

За його словами, розробляти ядерну зброю, щоб потім її не застосовувати – неправильно, тому що на цей процес потрібно витратити багато часу.

"Ворог знає, що ми ніколи не будемо її використовувати, бо вона буде точно неефективною для нас", – наголосив верховний лідер країни.

Хаменеї також закликав владу країни не піддаватися тиску з боку США і не вести з ними переговорів.

20 липня 2015 року Рада Безпеки ООН схвалила угоду, спрямовану на обмеження ядерної програми Ірану в обмін на зняття з нього санкцій. Тегеран гарантував, що відмовиться від ідеї створення ядерної зброї. За 10 років, у разі виконання Іраном умов ядерної угоди, усі обмеження й умови, що містяться в резолюції ООН, мали припинити дію.

8 травня 2018 року президент США Дональд Трамп оголосив, що його країна виходить зі Спільного всеосяжного плану дій щодо Ірану, вважаючи його "катастрофічним". За словами Трампа, Тегеран обманював світову спільноту, приховуючи продовження досліджень у сфері ядерної зброї.

Іранський президент Хасан Рухані говорив, що радий виходу США з ядерної угоди. Він назвав Вашингтон "проблемним партнером" і поінформував, що продовжить роботу з угодою із Францією, Великобританією, Німеччиною, Китаєм та Росією. Також Рухані попередив, що Тегеран може відновити збагачення урану в промислових масштабах.

6 серпня 2018 року Трамп підписав указ, який відновлює санкції проти Ірану, які діяли до підписання ядерної угоди. Вони набули чинності 5 листопада. Наприкінці серпня в МАГАТЕ зробили висновок, що Іран не порушує умов ядерної угоди.

8 травня в Ірані заявили про відмову виконувати частину зобов'язань щодо ядерної угоди. Влада країни вирішила зняти із себе частину зобов'язань у межах ядерної угоди, зокрема дотримання лімітів зі зберігання запасів урану і важкої води, використовувану в ядерних реакторах. Вони звинуватили в цьому санкційну політику США.

Через низку санкцій із боку США та загроз із боку Ірану відносини між двома країнами залишаються напруженими. Трамп 27 травня заявив, що США можуть піти на переговори, якщо Іран цього захоче.