Армія Іраку взяла під контроль перехід на кордоні із Сирією

В Ат-Танфе з минулого року базуються американські військові
Фото: ЕРА

Іракські військові за підтримки очолюваної США коаліції взяли під контроль перехід Аль-Валід, що на кордоні із Сирією.

Іракська армія та сунітські збройні групи взяли під контроль перехід Аль-Валід на кордоні Сирії та Іраку, про це повідомляє Reuters із посиланням на представників армії Іраку.

Захоплення Аль-Валіда відбувалося за допомогою авіації коаліції, очолюваної США.

Цей перехід – неподалік стратегічного переходу Ат-Танф на кордоні Іраку й Сирії, де сирійські повстанці за підтримки військ США ведуть боротьбу з "Ісламською державою".

Американські військові базуються в Ат-Танфе з минулого року. Вони контролюють стратегічне шосе, перешкоджаючи постачанню зброї з Ірану на території, підконтрольні сирійському президенту Башару Асаду.

"Ісламську державу" заснували 2006 року. Вона контролює частину територій Сирії, Іраку та Лівії. Бойовики ІДІЛ беруть участь у бойових діях в Афганістані, Пакистані, Єгипті, Ємені, Нігерії і ведуть терористичну діяльність в інших країнах.

Мосул – головний оплот "Ісламської держави" в Іраку. Саме тут лідер джихадистів Абу Бакр аль-Багдаді 2014 року оголосив "халіфат", який охоплює територію Іраку та Сирії.

Наземна операція зі звільнення міста почалася 17 жовтня 2016 року.

18 січня 2017 року іракські військові повністю визволили східні райони Мосула. 1 березня агентство Reuters повідомило про остаточне оточення терористів.

14 березня армія Іраку повідомила, що контролює понад 40% території Мосула.

27 травня збройні сили Іраку заявили про наступ на останній оплот бойовиків "Ісламської держави" в Мосулі.