Автокефалія Української православної церкви може стати приводом для нового вторгнення РФ в Україну

Президент РФ зробив РПЦ своїм помічником у спробі відновити статус Росії як великої держави
Фото: ЕРА

Рішення Синоду Вселенського патріархату вивести Українську православну церкву з підпорядкування Москви нейтралізує спроби Кремля втримати Київ у своїй орбіті і відновити свій вплив на пострадянському просторі. Про це йдеться в редакційній статті Financial Times.

Видання зазначає, що автокефалія української церкви завдає удару по концепції "русского мира" і може викликати новий виток агресії проти України з боку президента Росії Володимира Путіна.

На думку Financial Times, якщо в листопаді вселенський патріарх Варфоломій надасть томос Українській православній церкві, це додасть нового імпульсу прихильникам української незалежності і може збільшити шанси на переобрання президента України Петра Порошенка.

А російський президент, який зробив РПЦ своїм помічником у спробі відновити статус Росії як великої держави, дістане сильний удар.

"Утрата українського патріархату знижує вагу Росії у православному світі і дає їй менше приводів претендувати на звання Третього Риму", – пише видання.

Синод Вселенського патріархату 11 жовтня ухвалив низку рішень, що стосуються автокефалії Української православної церкви. Зокрема, рішення Константинопольського патріархату від 1686 року про передання української церкви в управління Московського патріархату скасованоз предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета було знято накладену РПЦ анафему, йому і предстоятелю Української автокефальної православної церкви Макарію повернуто канонічний статус.

Рішення Синоду Порошенко назвав наданням автокефалії Українській православній церкві. Офіційний томос буде одержано після об'єднавчого собору українських православних церков, сказав глава держави.

Патріарх УПЦ КП Філарет повідомив, що не менше ніж 10 ієрархів Московського патріархату вже готові перейти в об'єднану церкву.

Російська православна церква готує жорстку і рішучу відповідь на рішення Синоду, повідомив секретар із міжправославних відносин відділу зовнішніх церковних зв'язків РПЦ протоієрей Ігор Якимчук. Він заявив, що 15 жовтня в Мінську відбудеться Священний синод РПЦ, де дадуть оцінку того, що сталося.