"Банк Франції зайняв місце Бастилії, банкіри стали монархами". Павленський назвав підпал банку в Парижі провісником революції

Павленський хотів нагадати про Велику французьку революцію
Фото: EPA

Російський художник-акціоніст Петро Павленський, який підпалив двері Банку Франції, оприлюднив відозву, у якій передбачив "світову революцію" і "звільнення Росії".

Російський художник-акціоніст Петро Павленський заявив, що підпал дверей Банку Франції був символом пожежі світової революції, що розгорається. Його відозву опублікувала у Twitter активістка Femen Інна Шевченко.

"Банк Франції зайняв місце Бастилії, банкіри перетворилися на монархів. Свого часу Велика французька революція стала символом прагнення людства до звільнення. У 1917 році Росія завдяки цьому символу рушила до свободи. Відродження революційної Франції призведе до революційного вибуху по всьому світу. У цьому вогні розпочнеться визволення Росії", – пояснив свою акцію Павленський.

У ніч на 16 жовтня Павленський підпалив будівлю філії Банку Франції в Парижі.

Павленський емігрував у Францію в січні 2017 року.

4 травня агентство AFP повідомило, що йому надано політичний притулок.

У Росії його обвинувачували у побитті одного з акторів "Театра.doc". Крім того, повідомляли, що художник здійснив спробу зґвалтування актриси цього самого театру Анастасії Слоніної.

Сам Павленський відкидав обвинувачення. Він стверджує, що справу проти нього сфабриковано, а актриса могла бути агентом спецслужб. Московський відділ Слідчого комітету Росії відмовив у порушенні кримінальної справи стосовно художника.

Павленського затримували за акцію "Погроза", під час якої він підпалив двері будівлі ФСБ на Луб'янці в Москві в ніч на 9 листопада 2015 року.

8 червня 2016 року його було засуджено Мещанським судом Москви до штрафу в розмірі 500 тис. руб. (приблизно 230 тис. грн), відшкодування збитків у розмірі 481 тис. руб. (приблизно 220 тис. грн) і звільнено із залу суду.