Білорусь і РФ домовилися про постачання нафти в січні

Білорусь продовжує переговори з РФ щодо укладення контрактів на постачання нафти до 2020 року, за ціною, що виключає премію постачальникам
Фото: ЕРА

Росія відновила постачання нафти в Білорусь і до кінця доби прокачає 6 тис. тонн сировини на НПЗ "Нафтан", розповів заступник голови держконценрну "Белнефтехим" Володимир Сізов.

4 січня Росія і Білорусь домовилися про постачання першої партії російської нафти за ціною, до якої не входить премія для постачальника. Про це йдеться в повідомленні пресслужби білоруського держконцерну "Белнефтехим".

"Робота з укладення контрактів на постачання вуглеводневої сировини з Російської Федерації в Республіку Білорусь за ціною, що виключає премію постачальникам, триває. Сьогодні оформляють документи з російською компанією на прокачування першої партії нафти, закупленої за ціною без премії. Обсяг сировини, який планують постачати найближчим часом, а також накопичені ресурси дадуть змогу забезпечити безупинну роботу вітчизняних нафтопереробних заводів у січні 2020 року", – ідеться в релізі.

Як зазначає "Радые Свабода", розмір цієї премії становить $10, які додавали до вартості постачання тонни нафти.

Російські компанії не хочуть відмовлятися від премії, переговори тривають, повідомив портал TUT.BY. За даними журналістів, у разі, якщо у 2020 році Білорусь закупить погоджений обсяг сировини – 24 млн тонн, – її витрати на премію російським постачальникам становитимуть $240 млн.

Заступник голови "Белнефтехима" Володимир Сізов розповів, що сьогодні РФ відновила транспортування нафти на білоруські нафтопереробні заводи, повідомляє БЕЛТА.

За словами Сізова, прокачування почали о 17.05 у напрямку НПЗ "Нафтан". До кінця доби 4 січня буде доправлено 6 тис. тонн сировини, додав він.

Постачатимуть нафту з Росії в Білорусь у січні компанії "Роснефть" і "Нефтиса", повідомило інформагентство "Интерфакс-Запад", посилаючись на власні джерела. За даними журналістів, ці фірми входять до групи компаній "Сафмар" Михайла Гуцерієва.

Російська нафта йде в Білорусь і в інші країни нафтопроводом "Дружба" – найбільшою у світі системою магістральних нафтопроводів. Російську нафту постачають до білоруського Мозиря, де нафтопровід розгалужується на дві гілки: північну (територією Польщі, Німеччини, Латвії і Литви) і південну (територією України, Чехії, Словаччини, Угорщини та Хорватії).

У вересні 2019 року президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що в разі, якщо Москва "нахилятиме" Мінськ, щоб запровадити ринкову ціну на свою нафту, Білорусь візьме сировину з Європи, перекривши транзит російської нафти.

Білорусь і Росія не можуть домовитися щодо вартості нафти, тарифу на транзит через Білорусь і компенсації "за погіршення економіки білоруських НПЗ" після так званого податкового маневру в РФ.

Після переговорів із президентом РФ Володимиром Путіним 3031 грудня Лукашенко дав доручення знайти альтернативні джерела постачання.

3 січня стало відомо, що Білорусь 1 січня зупинила відвантаження нафтопродуктів на експорт. Агентству "Интерфакс-Запад" у пресслужбі "Белнефтехима" підтвердили цю інформацію, але підкреслили, що зупинення має тимчасовий характер.