Бєлковський: Путін любить не владу, а атрибути влади, і ненавидить публічність

Бєлковський (на фото): Путін завжди зникає в момент виникнення складних криз
Фото: Александр Хоменко / Gordonua.com

Людина влади любить публічність і може піти до людей без охорони і захисного костюма, але президент РФ Володимир Путін не такий, вважає російський політолог Станіслав Бєлковський.

Президент РФ Володимир Путін любить не саму владу, а її атрибути. Таку думку 18 квітня в ефірі радіостанції "Эхо Москвы" висловив російський політолог Станіслав Бєлковський.

"Путін любить не владу, а атрибути влади і ненавидить публічність. Людина влади обожнює публічність. Їй нічого не варто піти в народ без жодної охорони або в чумні бараки без жодного захисного костюма, як Наполеону – чи не так? Міг Наполеон захворіти на чуму? Звичайно, міг. Зупинило його це? Ні. Тому що любов до влади була важливішою. Путін любить атрибути влади – ці кільця охорони, ці почесті, обслуговувальний персонал незліченної кількості, безмежні можливості, які дає позбавлена демократичного контролю російська влада", – сказав він.

За словами політолога, "це не любов до влади як такої, не субстанція цієї влади".

"Саме через страх перед публічністю Путін завжди зникає в момент виникнення певних складних криз, чи то катастрофа атомного підводного човна "Курськ", чи захоплення заручників у "Норд-Ості" та Беслані, і спливає на публічну поверхню, коли все вже вирішено на його користь. А всі кризи вирішувалися на його користь, інакше він не був би сьогодні президентом", – пояснив Бєлковський.

Він зазначив, що нинішня криза, пов'язана з поширенням коронавірусної інфекції, вперше стала для Путіна більш довгостроковою.

"Це криза, причини якої, на відміну від попередніх, незрозумілі. Незрозумілі й довгострокові наслідки. Тому Путін залипнув надовго. Питання, чому він сидить десь у бункері", – сказав Бєлковський.

1 квітня прессекретар Путіна Дмитро Пєсков повідомив, що глава Кремля через коронавірус перейшов на віддалену роботу.

25 березня через епідемію COVID-19 в Росії оголосили тиждень вихідних, який 2 квітня продовжили до кінця місяця. За даними американського Університету Джонса Гопкінса, у Росії станом на 19 квітня підтверджено майже 43 тис. випадків зараження коронавірусом, 361 особа померла.