Боєць ММА Амрієв утік від поліцейських, які намагалися вивезти його в Чечню

Амрієв (праворуч) вислизнув від чеченської поліції
Фото: Константин Гусев / Facebook

Чеченські спецпризначенці не змогли затримати спортсмена Мурада Амрієва, якого, за даними Комітету із запобігання катуванням, високопоставлені силовики з Чечні переслідують за мотивами кровної помсти.

Боєць ММА Мурад Амрієв зумів безперешкодно покинути будівлю прокуратури Брянська, де його намагалися затримати оперативні працівники і спецпризначенці чеченської поліції. Про це повідомляє "Новая газета".

За даними газети, чеченські оперативники в грубій формі наполягали, що слідчий повинен видати їм Амрієва, оголошеного в розшук за підозрою у використанні підроблених документів. Водночас вони відмовилися показати постанову, на підставі якої збиралися перевезти затриманого в Чечню.

Адвокати спортсмена заперечували.

У розпал суперечки Амрієв вийшов із будівлі. Як розповіли "Новой" у Комітеті із запобігання катуванням, він покинув Брянськ на машині своїх родичів.

Чеченські спецпризначенці, які чергували в автобусі біля будівлі прокуратури, не зробили спроби зупинити Амрієва.

У Комітеті із запобігання катуванням 5 червня, заявили, що чеченські силовики намагалися викрасти Амрієва, щоб узяти його в заручники і добитися приїзду в Чечню його старшого брата. Нібито той причетний до замаху на начальника поліції Грозного Магомеда Дашаєва.

Амрієв розповідав, що у 2013 році його тримали в наручниках, били, катували електрикою, підвішували до стелі і принижували. Потім відвезли до батьків і повідомили сім'ї, що, якщо старший брат не повернеться в Чечню, уся відповідальність за замах, згідно зі звичаєм кровної помсти, перейде на Мурада. Після цього Амрієв покинув Чечню, а незабаром – і Росію.

Боєць ММА кілька днів тому приїхав у РФ із Києва, де жив і виступав на змаганнях під українським прапором, щоб подати документи на оформлення візи.

Його було затримано за помилки в паспорті на 48 годин. Термін затримання закінчився о 10.00 6 червня, повідомив у Facebook правозахисник Ігор Каляпін.

Амрієв упізнав в одному із силовиків, які приїхали в Брянськ із Чечні, людину, яка катувала його чотири роки тому, повідомили в Комітеті із запобігання катуванням.