Чеченський міністр порівняв геїв у республіці з "троглодитами і марсіанами"

Умаров: По уряду Чечні стріляє гармата інформаційно-гібридної війни
Фото: Миннац Чеченской Республики / Facebook

1 квітня "Новая газета" опублікувала розслідування про переслідування геїв у Чечні. Пізніше газета оприлюднила історії потерпілих та очевидців. Міністр Чечні з національної політики Джамбулат Умаров припустив, що журналісти "можуть придумати історію про утиск троглодитів чи марсіан".

У Чечні не ображають геїв, тому що їх там немає. Про це міністр республіки з національної політики, зовнішніх зв'язків, друку та інформації Джамбулат Умаров заявив в ефірі телеканала РБК.

Він сказав, що не здивується, якщо завтра журналісти "Новой газеты" "вигадають історію про утиск троглодитів чи марсіан і ми будемо це нескінченно обговорювати".

"Жодних геїв у Чечні не знайдуть. Жодних доказів, що їх там лякають. Просто хочуть два слова "чеченець" та "гей" разом потримати, щоб була спроба підірвати дух. Це вигідно тим самим людям, які, на жаль, дуже часто маніпулюють і деякими нашими ЗМІ, що дуже швидко ведуться на провокації і допомагають руйнувати таку твердиню традиційних цінностей, як Кавказ", – підкреслив Умаров.

За його словами, поширення інформації про те, що в Чечні є геї, права яких порушують, вигідне тим, хто "розробляє плани зі знищення нашої держави, людям, які сидять у кулуарах спецслужб, альянсів, які зацікавлені в роздробленні Росії".

Він зазначив, що по уряду Чечні "стріляє гармата інформаційно-гібридної війни", але запевнив: "громадяни Росії скоро зрозуміють, що Рамзан Кадиров робить для країни".

"Як спадковий горець, як чеченець кажу вам я, чеченець Джамбулат Умаров: геїв у Чечні немає й не було ніколи. Це неможливо генетично. Не треба жартувати з вогнем", – підсумував Умаров.

1 квітня "Новая газета" опублікувала розслідування про переслідування геїв у Чечні. Пізніше газета оприлюднила історії потерпілих та очевидців.

3 квітня екстрене зібрання представників старійшин, ісламських богословів і лідерів громадської думки Чечні ухвалило "резолюцію відплати" за публікації про переслідування геїв у республіці.

16 квітня глава республіки Кадиров заявив, що на Чечню здійснюють масовану інформаційну атаку з боку "так званих міжнародних правозахисних організацій".

Три французькі асоціації: Stop Нomophobie, Mousse і Comite Idaho France, що об'єднують лесбіянок, геїв, бісексуалів і трансгендерів (ЛГБТ), звернулися до Міжнародного кримінального суду з позовом до Кадирова. Главу Чечні обвинуватили в "геноциді" гомосексуалів.