Член британської Палати лордів одержав премію від £3 до £4 млн за зняття санкцій із компаній Дерипаски у США – ЗМІ

Баркер одержав бонус від Дерипаски, стверджує Bloomberg
Фото: ЕРА

Британський барон Грегорі Баркер, який очолює раду директорів алюмінієвого холдингу En+, був автором плану з виведення з-під санкцій бізнесу власника холдингу, російського мільярдера Олега Дерипаски. За це він одержав винагороду, яку оцінюють мільйонами фунтів, повідомили джерела агентства Bloomberg.

Член Палати лордів парламенту Великобританії барон Грегорі Баркер одержав бонус у розмірі від £3 до £4 за зняття санкцій із компаній російського мільярдера Олега Дерипаски. Про це 1 травня повідомило агентство Bloomberg із посиланням на обізнані джерела.

Баркер, який очолює раду директорів одного з найбільших у світі виробників алюмінію, холдингу En+, розробив план із порятунку бізнесу Дерипаски від американських санкцій.

Кілька місяців британський аристократ курсував між Вашингтоном, Лондоном і Москвою, готуючи угоду між міністерством фінансів США і російським мільярдером. Переговори завершилися угодою: Дерипаска погодився відійти від контролю над En+, яка володіє контрольним пакетом акцій алюмінієвого гіганта UC Rusal, в обмін на зняття обмежень щодо компаній.

Робота Баркера на росіян стала об'єктом розслідування комісара зі стандартів Палати лордів у зв'язку з імовірним порушенням етичного кодексу парламентарія. У лютому розслідування було припинено.

За даними співрозмовників Bloomberg, премію Баркеру виплатили на початку 2019 року, незабаром після повідомлення про зняття санкцій із компаній Дерипаски.

6 квітня 2018 року Вашингтон оголосив про санкції проти 24 російських бізнесменів і високопосадовців, а також низки компаній. До списку, крім Дерипаски, потрапило вісім пов'язаних із ним підприємств. Обмежувальні заходи вплинули на всю бізнес-імперію мільярдера.

Дерипаска заявив, що причини для занесення його до санкційного списку США є "безпідставними, смішними й абсурдними".

27 квітня бізнесмен скоротив свою частку в En+. 18 травня він покинув раду директорів цієї компанії і компанії "Русал".

20 липня міністр фінансів США Стівен Мнучин заявив, що "Русал" звернувся до його відомства з проханням виключити його із санкційного списку.

У серпні Дерипаска надіслав на затвердження до мінфіну США остаточний текст угоди про виведення його структур з-під санкцій.

27 січня 2019 року у міністерстві фінансів США повідомили, що зняли санкції з компаній Дерипаски UC Rusal, En+ "Євросибенерго".